Leven met een chronische ziekte (Gastblog)

Op mijn blog schrijf ik vaak over mijzelf. Vandaag wil ik iemand anders met een chronische ziekte aan het woord laten. Waar loopt zij tegen aan en hoe gaat zij om met haar chronische ziekte? Daarom vandaag een super leuke gastblog van Naomi zij heeft haar eigen blog: https://mamavanguusjeensaar.com

Wat heb ik?

Wat leuk dat ik een gastblog mag schrijven! Als eerst zal ik me even voorstellen ik ben Naomi Dellaert, 33 jaar, getrouwd met Robbert en samen hebben we twee dochters. Momenteel zwanger van ons derde kindje.

Al jaren lang had ik last van kleine kwaaltjes zoals af en toe spierpijn in mijn benen zonder dat ik gesport had, veel hoofdpijn en vaak pijn in mijn rug. Vaak ben ik bij artsen op bezoek geweest maar nooit kon iemand me echt vertellen wat er nu aan de hand was. Meestal werd het op mijn overgewicht gegooid en met die rede was ik in 2012 30 kg afgevallen in de hoop dat het beter zou gaan. Maar helaas, de klachten namen alleen maar toe.

Totdat ik bij mijn nieuwe huisarts kwam. Die deed enkele testjes bij mij en had al snel een antwoordt: fibromyalgie. Ik werd doorgestuurd naar de reumatoloog en ook die bevestigde dat ik fybromyalgie had. Ik had nog nooit van de ziekte gehoord laat staan dat ik wist wat het inhield. Pas na de gespreken met de artsen en na mijn diagnose ben ik mij gaan verdiepen in de ziekte.

Afgelopen week schreef Lisa een gastblog. Nog niet gelezen? klik Hier

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FMS) is een chronisch pijnsyndroom. Je hebt daarbij gedurende langere tijd pijnklachten op diverse plekken in je lichaam. Fibromyalgie ontstaat doordat je zenuwstelsel teveel pijnprikkels maakt. Het is nog niet bekend waardoor fibromyalgie veroorzaakt wordt. Genetische aanleg speelt een rol maar andere oorzaken zijn nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat mensen met fibromyalgie vaker last hebben van depressie- of angstklachten.

Fibromyalgie is een vervelende aandoening, maar richt geen schade aan in je lichaam. Je hebt pijnklachten, maar de pijn wordt niet veroorzaakt door een ziekte of ontsteking in je lichaam.

Het verloop van de ziekte is wisselend. Een periode met meer pijnklachten, wisselt zich af met een periode van minder pijn. Bij ernstige pijnklachten kan een behandeling zinvol zijn.  Je krijgt dan fysiotherapie waarbij je bepaalde oefeningen langzaam opbouwt. Ook krijg je psychotherapie en een vorm van cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie  leer je omgaan met de gevolgen van de ziekte zodat je er minder last van hebt. Eventueel krijg je als aanvulling een bepaalde periode (6 tot 12 maanden), ook medicijnen. Over het algemeen kun je na verloop van tijd goed leven met de klachten van fibromyalgie.

Hoe gaat het nu?

Ik ben blij dat ik nu weet wat ik heb zodat er naar behandeld kan worden. Opvallend is dat ik tijdens al mijn zwangerschappen veel minder pijn heb dan normaal. Daarom heb ik op dit moment gelukkig weinig last van de fibromyalgie. Daar ben ik natuurijk heel blij mee, al is het helaas maar van korte duur. Na mijn zwangerschap zullen de klachten weer terug komen en zal ik weer meer pijn krijgen.

Tot nu toe is de pijn altijd draagbaar geweest en heeft het me nog niet tegen gewerkt in het dagelijks leven en ik hoop dat dat zo voorlopig blijft.

Bedankt voor het schrijven van een gastblog!

Liefs,

Yousra Yasmine

Meer lezen van Naomi?

Blog: https://mamavanguusjeensaar.com

Instgaram: mamavanguusjeensaar

Share:

6 Reacties

 1. 3 oktober 2018 / 18:03

  Ik heb zelf ook de diagnose fibromyalgie en het is echt continu op en af gaan met de pijnklachten. Dat je tijdens je zwangerschap minder klachten hebt schijnt door hormonen te komen.

 2. 5 oktober 2018 / 20:31

  Wat een ontroerend verhaal en ik heb weer wat bijgeleerd. Ik kende deze ziekte niet. Gelukkig is het draagbaar en de oplossing…..heel vaak zwanger zijn als je dan nauwelijks last hebt 😉

 3. Lizzie
  10 oktober 2018 / 12:09

  Wat bijzonder dat je tijdens de zwangerschap veel minder last hebt Naomi. Helaas is het idd van korte duur…

 4. Frederique
  13 oktober 2018 / 16:21

  Wat vervelend maar ook wel fijn dat je weet wat je hebt. En ook erg fijn dat je r minder last van hebt tijdens de zwangerschap. Sterkte!

 5. 22 oktober 2018 / 20:32

  Ik volg haar al een tijdje. Altijd vervelend om te lezen hoe mensen zoveel last kunnen hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *