Als onzekerheid je enige zekerheid wordt

Als onzekerheid je enige zekerheid wordt

Ziek zijn is altijd lastig. Wat ik het moeilijkste vind is de continue onzekerheid en machteloosheid. Ik weet nooit of ik de volgende dag wakker wordt met of zonder pijn. Daarnaast kunt als omstander niks anders doen dan een bemoedigend woordje, een helpende hand toesteken of een berichtje sturen. Verder kun je niks anders doen. Je kunt de pijn helaas niet wegnemen. Daarom denk ik dat bij onzekerheid mijn enige zekerheid wordt.

Onzekerheid

Op dit moment is alles onzeker. Wordt ik beter? Waar komen de klachten vandaag? Kunnen ze mij in het andere ziekenhuis wel helpen? Hoe wordt ik morgen wakker? Worden de klachten erger of blijven ze zoals ze nu zijn? Iedere dag is een verassing. Sta ik op met pijn? Ben ik morgen misselijk? Van tevoren weet ik nooit hoe ik op zal staan. En eerlijk gezegd vind ik die onzekerheid lastig.

Op dit moment is de onzekerheid normaal geworden. Het is voor mij logisch dat ik elke dag opsta en niet weet hoe ik er aan toe ben. De onzekerheid is nu mijn zekerheid geworden. Het enige wat ik van te voren weet is dat alles op dit moment onzeker is. 

Ik wil altijd de touwtjes in handen nemen en ik heb altijd mijn doelen voor ogen maar sinds ik ziek ben kan ik dit niet meer. Ik moet accepteren dat dingen niet kunnen en dat ik hulp moet vragen. 

Omgaan met ziek zijn

Ziek zijn. Iedereen gaat hier anders mee om. Zo heb ik inmiddels ook mijn manier gevonden om met mijn ziekte en klachten om te gaan. Maar doe ik dat wel goed? Ik denk dat er niet echt een handleiding is waarmee je kunt leren omgaan met je ziekte. Ik probeer heel erg veel te praten (en te schrijven) over al mijn gevoel. Over mijn goede en slecht dagen en over de angsten van ziek zijn zonder te weten wat het is. Ondanks dat praten (of schrijven) niet echt iets oplost, geeft het wel rust. Het zorgt voor een geordend hoofd en dat is altijd fijn of je nu ziek bent of niet.

ziek zijn gaat met ups en downs. De ene keer gaat het super goed en op een ander moment heb je een enorme tegenslag. Zo had ik vorige week een paar belangrijke afspraken staan die ik echt niet kon missen. Toch dacht mijn lijf daar anders over, want ik had de hele week extreem veel pijn. Dit soort momenten zijn super frustrerend, want ik wil graag naar de afspraken toe maar mijn lijf werkt niet mee. Wat moet je dan? Gewoon doorzetten en doorgaan of luisteren naar je lichaam? Ik kies er de laatste tijd bewust voor om goed te luisteren naar mijn lijf en niet over mijn grenzen heen te gaan. 

Chaos

Inmiddels weet ik niet meer waar ik aan toe ben. Alle klachten lopen door elkaar heen. Het begin en het einde is zoek. Op dit moment kijk ik tegen een enorme berg met klachten aan waarvan ik niet weet wat ik er mee moet of waar de klachten vandaan komen. Het frustreert me dat ik niet weet wat er aan de hand is. Gelukkig heb ik over een maand mijn eerste afspraak in een nieuw ziekenhuis en ik hoop dat ze mij daar iets meer duidelijkheid kunnen geven.

Gelukkig heb ik over een week vakantie! En het is gelukkig al bijna 21 januari. Aan de ene kant kijk ik onwijs uit naar de afspraak in het universitair ziekenhuis, omdat ik hoop dat ze mij daar verder kunnen helpen. Aan de andere kant vind ik het ook heel erg spannend, omdat ik bang ben dat ze mij daar ook niet kunnen helpen. Ik probeer er niet te veel van te verwachten maar ik hoop natuurlijk op het beste!

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

14 Reacties

 1. 17 december 2018 / 10:18

  Zo naar en frustrerend, niet te vergelijke met jouw verhaal maar die machteloosheid herken ik wel van toen ik op mijn 17de een oogziekte kreeg en van de een op andere dag slechter en slechter ging zien, nu is het elke dag de vraag of ik een goede of slechte dag, met veel oogmigraine heb. De onzekerheid, het weer af moeten zeggen van afspraken is zo frustrerend.
  Ik hoop dat je een beetje rust vindt in je vakantie en laten ze in het ziekenhuis maar eens goed onderzoek doen naar het hoe en wat.

 2. Naomi
  17 december 2018 / 10:58

  Jeetje dat je nog steeds niet weet wat wat je heb al.die onzekerheid hoop voor je dat je er snel achter kom

 3. 17 december 2018 / 12:35

  Ik kan me goed voorstellen dat je uitkijkt naar die afspraak in het universitaire ziekenhuis. Ik duim voor je dat je daar meer duidelijkheid krijgt en hopelijk ook een oplossing.

 4. 17 december 2018 / 15:20

  Vreemd he, dat je er op een gegeven moment aan gaat wennen. Als je maar niet opgeeft! Na regen komt altijd zonneschijn 😉

 5. 17 december 2018 / 15:40

  Oh ik hoop zo voor je, dat ze in dat andere ziekenhuis je wel kunnen helpen..

 6. Marieke
  17 december 2018 / 19:25

  Het lijkt mij ook frustrerend als je niet weet wat er aan de hand is. Hopelijk krijg je snel duidelijkheid. Sterkte.

 7. Wanda
  17 december 2018 / 20:00

  Het lijkt me inderdaad dat al die onzekerheid ontzettend veel spanning geeft. Zodra je weet waar je klachten vandaan komen, is er hopelijk ook een behandeling mogelijk.

 8. 17 december 2018 / 22:29

  Dat moet allemaal echt moeilijk zijn, niet weten waar je aan toe bent. Je hebt het alvast mooi verwoord.

 9. 17 december 2018 / 22:50

  Onzekerheid is nooit fijn, maar inderdaad op een gegevenmoment leer je omgaan met het ziek zijn. 21 Januari is al over een maand, hopelijk kunnen zij wat voor je betekenen!

 10. 18 december 2018 / 11:15

  Onzekerheid is enorm frustrerend maar ik denk dat schrijven en praten wel een hoop moet helpen. Ik wens je een hele fijne vakantie en ik hoop dat ze in het ziekenhuis meer voor je kunnen betekenen!

 11. Lizzie
  18 december 2018 / 12:20

  Jeetje meis ik hoop zo dat ze iets voor je kunnen betekenen op 21 januari!

 12. 18 december 2018 / 16:06

  Onzekerheid is het lastigste wat er is… Ik hoop dat er snel een behandeling/oplossing voor je komt. Knap dat je zo’n doorzetter bent ! Keep going 🙂

 13. 18 december 2018 / 19:37

  Hopelijk heb je na 21 januari snel meer duidelijkheid! Gelukkig heb je snel even een weekje vakantie! Geniet ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *