Ben je ziek? Het valt wel toch mee met jou!

Ben je ziek? Het valt toch wel mee met jou

Ik ben ziek maar aan de buitenkant zie je niks aan mij. Ik heb veel klachten maar (nog) geen diagnose. Dit zorgt soms voor onbegrip en ongeloof. Geloven mensen mij wel of denken ze misschien dat ik mij aanstel?

Eerlijkheid

Ik ben ziek maar ik heb allemaal klachten die je aan de buitenkant niet kunt zien. Jij kunt namelijk niet aan mij zien dat ik misselijk ben of dat ik jou wazig zie. Als ik nachten lang niet heb geslapen kan niemand dat aan de buitenkant zien. Dat maakt het voor anderen erg lastig en zorgt bij sommige mensen (onbedoeld) voor onbegrip.

Sinds kort probeer ik open en eerlijk te zijn over mijn ziek zijn en wat er op dit moment allemaal gebeurt in mijn leven. Ik vertel over de klachten die ik op dat moment voel, medicijnen die ik gebruik en ook over wat het met mij doet dat ik dingen plotseling niet meer kan doen. Uiteraard vertel ik het niet aan iedereen maar ik vertel het wel aan vriendinnen of aan mensen die geïnteresseerd zijn.

Helaas gaat het deze week even wat minder goed. Ik heb weer last van extreme pijn waar ik sterke pijnstillers voor gebruik. De pijnstillers hebben als bijwerking dat je er heel erg moe van wordt. Super stom natuurlijk maar gelukkig helpen de pijnstillers wel tegen de pijn. (Yes!) Eerder hield ik het altijd voor mijzelf als ik pijn had of wanneer ik mij niet goed voelde. Nu probeer ik er over te praten en het te bespreken met vriendinnen. Als ik het met hun deel, weten ze wat er speelt en begrijpt iedereen beter wat er aan de hand is. Zo weten ze bijvoorbeeld dat ik mij niet ziek meld omdat ik geen zin meer heb ik school, maar omdat ik mij niet goed voel door de pijn.

Stel je niet aan!

Ik ben soms best bang dat mensen mij een aansteller vinden. Ik ben namelijk heel vaak ziek en daardoor ben ik bang dat mensen denken dat ik spijbel of dat ik geen zin heb om naar school te gaan. Niks is minder waar! Ik wil onwijs graag naar school maar door alle klachten is het niet mogelijk om (volledig) naar school te gaan.

Daardoor heb ik wel eens nare opmerking gekregen van mensen die helaas niet begrepen hoe het is als je zo ziek bent dat je niks kan. Hierbij deel ik een greep van enkele vreemde reacties die ik de afgelopen tijd heb gekregen.

 • Diegene heeft (noem een ziekte) dus met jou ziek zijn zal het wel meevallen.
 • Ik ken iemand en die was ook ziek. Uiteindelijk is diegene genezen door meer te sporten/gezond te eten/meer slapen/etc.
 • Heb je al paracetamol geprobeerd? 
 • Ik zag je gisteren in de stad dus waarom ben je vandaag niet op school?
 • Lekker de hele dag thuis zitten. Eigenlijk heb je een hele lange vakantie. Dat wil ik ook wel!”
 • Je zegt zo vaak afspraken af volgens mij heb je geen zin om met mij af te spreken!”

Sommige opmerkingen zijn goed bedoelt maar je hebt vaak geen idee hoe het op iemand anders kan over komen. Bij andere opmerkingen kan ik mij eerlijk gezegd niet eens voorstellen dat iemand dat tegen een ander zou zeggen. In plaats van zo’n opmerking maken kun je mij ook vragen wat ik heb of waarom ik niet op school was. Ik hou van eerlijkheid en recht door zee zijn. Iets recht op de man af vragen kan heel lastig zijn en antwoorden is voor mij soms best confronterend maar ik wil je altijd vertellen wat er aan de hand is en waarom ik bijvoorbeeld niet naar schol kom. Het is denk ik beter om er eerlijk over dit soort dingen te zijn, zo begrijpen andere mensen beter wat ik doormaak.

Ben je weer beter?

Het is lastig, want als ik weer naar school ga denkt iedereen dat ik weer beter ben. Dit is helaas niet het geval. Ik ga weer naar school, omdat de muren op mij af komen en omdat ik ondanks alles mijn diploma wil halen. De laatste tijd ga ik niet zo vaak naar school toe. Als ik dan ga wil ik er zo goed mogelijk uit zien. Uiteraard doe ik dan mijn best om leuke kleren aan te doen, mijn haar te doen en make-up te dragen. De keren dat ik met anderen ben wil ik mij op mijn gemak voelen en er zo goed mogelijk uit zien. Dan wil ik bij wijze van spreken even vergeten dat ik ziek ben.

Is het handig dat niemand kan zien dat ik ziek ben? Niet altijd. Soms levert het zelfs behoorlijk wat onbegrip op.  Je ziet er goed uit dus dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Toch voel ik mij prettiger als ik er goed uit zie ook al voel ik mij helemaal niet fijn.

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

27 Reacties

 1. 6 november 2018 / 22:19

  Vervelend dat mensen zoreageren. Maar zodra mensen het niet zien geloven mensen het vaak ook niet. Ik ken het helemaal helaas.

 2. 7 november 2018 / 13:09

  Ik heb hier zelf ook last van met mijn autisme, van de buitenkant ziet niemand iets aan mij.. mensen hebben zoveel vooroordelen!

 3. 7 november 2018 / 14:20

  Het jammere is dat we in een wereld leven waarin iedereen wel vooroordelen zijn; we letten te veel op een ander. Eigenlijk moeten mensen denken, ’tja die is ziek, jammer’. En er niet verder bij stil staan. Het is dan inderdaad een onzeker gevoel en ik herken het verhaal compleet omdat ik een niet bekende diagnose heb. We moeten het toch een plekje geven en die mensen waarvan je denkt of weet dat ze over je praten, te negeren, te doen alsof ze niet bestaan. Herstel is het belangrijkste, je fijn voelen.

 4. 7 november 2018 / 16:02

  Ik heb hetzelfde meegemaakt, lang geleden hoor maar ik weet precies wat je doormaakt. Het gevoel dat je je continue moet verantwoorden, bah!

 5. 7 november 2018 / 22:06

  Mensen zijn vaak gewoon stom. Iedereen wilt altijd overal uitleg voor en als ze het niet begrijpen dan is het vaak al niet waar. Je moet zeker niet het gevoel krijgen dat je je aanstelt of dat je je moet verantwoorden. Je bent ziek punt, niemand behalve jij en je artsen hebben hier iets mee te maken. Ik hoop wel dat je een diagnose krijgt, voor jou is het ook makkelijker om er mee om te gaan als het een naam heeft. Maar onthou alsjeblieft dat zelfs met een diagnose je jezelf niet hoeft te verantwoorden!

  • 7 november 2018 / 23:15

   Ik ben het zo met Lotte eens! Ik ben inmiddels 43 en er lopen een hoop dumb a**es rond op deze wereld, dus voel je inderdaad niet verantwoordelijk om andermans onbegrip te begrijpen/dingen uit te moeten leggen. Mensen moeten zich eens lekker met hun eigen leven bezighouden.

   Hopelijk voel je je heel snel weer een stuk beter en krijg je een diagnose. Zo goed dat je hierover blogt. En blijf je lekker opmaken en verzorgen, dat is zo heerlijk om te doen!

 6. Marleen
  7 november 2018 / 23:14

  Ik herken wat je schrijft, ik zei gekscherend wel eens had ik maar mijn been gebroken. Want dan snapt iedereen het. Nu ben ik zo’n 10 jaar chronisch ziek. Vaak moe, veel pijn. En nog steeds onbegrip. Ik ben er mensen door kwijt geraakt, onbegrip gehad. Maar er zijn ook banden sterker geworden. Hou je daar maar aan vast meid! Niemand kan voelen en zien hoe jij ie voelt. Blijf eerlijk en trouw aan jezelf. En wees open over hoe jij je voelt of hoe het gaat. Nooit zal iemand precies voelen of begrijpen wat voelt.
  Dikke kus en knuffel voor jou!!

 7. 8 november 2018 / 11:40

  Ik snap helemaal hoe vervelend dit moet zijn voor jou. Jij bent nog jong en ziet er gezond uit, dus je zal wel nergens last van hebben, is wat velen zullen denken. Gelukkig heb je je blog als uitlaatklep en zo kunnen mensen op deze manier lezen dat het echt niet allemaal goed gaat, ookal zie je er gezond uit. Knap van je!

 8. 8 november 2018 / 12:00

  Herkenbaar inderdaad, hoe lomp mensen ook kunnen zijn. Ik heb ook regelmatig met onbegrip te maken, niet eens altijd verkeerd bedoeld, maar inderdaad zie je het niet aan de buitenkant, dus zal het wel meevallen. Terwijl het voor mij soms ook de grootste moeite kost om het juist over te laten komen dat ik me goed voel. Want ja, anders vinden mensen ook al snel weer dat je je aanstelt. Mensen vinden wat dat betreft altijd wat… moeten we eigenlijk schijt aan hebben, maar daar ben ik zelf dan weer niet zo goed in.

 9. 8 november 2018 / 12:31

  Het is altijd makkelijk voor mensen een oordeel te geven of iemand wel of niet ziek is. Tenzij je een huisarts of andere dokter bent vind ik altijd dat mensen hun onbegrip maar lekker voor zich moeten houden. Daarnaast is dat ook niet waar mensen op zitten te wachten als ze zich al slecht voelen. Gewoon lekker naar je eigen lichaam en gevoel luisteren en uiten want niemand anders doet dat voor jou!

 10. 8 november 2018 / 12:52

  Zo herkenbaar allemaal! Ik heb ook een ziekte waar je eigenlijks niks van ziet en dat is zo vreselijk frustrerend.

 11. 8 november 2018 / 15:27

  De mens kan soms een vervelend wezen zijn, maar soms is het ook wel begrijpelijk. Ik denk dat onwetendheid vaak wel een oorzaak is van vervelende reacties! Fijn dat je het kunt delen met familie en vrienden. Dan draag je het niet alleen.

 12. 8 november 2018 / 19:34

  Mensen willen het soms ook niet begrijpen. Zichzelf overal boven zetten. Snap je helemaal!

 13. 8 november 2018 / 21:56

  Ik herken me heel erg in een aantal dingen! Zo irritant en frustrerend is het af en toe. Ik zelf heb een burn-out gehad en na 1,5 jaar hadden ze eindelijk een oorzaak burn-out/chronische vermoeid. Ik hoop dat ze bij jou een oplossing kunnen vinden dat meer ‘leefbaar’ is.
  Liefs,

 14. 8 november 2018 / 22:21

  Heel herkenbaar dit.. zo lastig voor jezelf en zo naar de reacties die je van anderen krijgt. Dan denk ik soms ook wel; had ik maar gewoon iets waar je een label aan kunt hangen.. dan was er waarschijnlijk wel begrip. Ik kan het zelf nu wel loslaten en denk echt bekijk t maar, maar snap dat dat echt moeilijk is. Heeft me jaaaren gekost. Doe rustig aan, denk aan jezelf en als er mensen zijn die geen begrip ervoor op kunnen brengen of je niet begrijpen? Jammer dan, zoek het uit. Het gaat even om jou! Denk aan jezelf en nee dat is niet egoïstisch, maar helpt je er uiteindelijk mee/bovenop te komen. X

 15. 8 november 2018 / 22:21

  Heel herkenbaar dit.. zo lastig voor jezelf en zo naar de reacties die je van anderen krijgt. Dan denk ik soms ook wel; had ik maar gewoon iets waar je een label aan kunt hangen.. dan was er waarschijnlijk wel begrip. Ik kan het zelf nu wel loslaten en denk echt bekijk t maar, maar snap dat dat echt moeilijk is. Heeft me jaaaren gekost. Doe rustig aan, denk aan jezelf en als er mensen zijn die geen begrip ervoor op kunnen brengen of je niet begrijpen? Jammer dan, zoek het uit. Het gaat even om jou! Denk aan jezelf en nee dat is niet egoïstisch, maar helpt je er uiteindelijk mee/bovenop te komen. X

 16. 8 november 2018 / 23:17

  Niet iedere ziekte is zichtbaar, jammer genoeg weten veel mensen dat niet. Vooroordelen moeten echt uit de wereld gehaald worden of nooit meer uitgesproken moeten worden. Laat ze maar lekker praten! Jij weet beter en blijf sterk!!

  Liefs, Nadia

 17. 9 november 2018 / 06:55

  Ik kan me zeker voorstellen dat het onhandig is als mensen niet zien dat je ziek bent. Omdat je dan meer met onbegrip te maken krijgt. Mensen kunnen soms gewoon stomme dingen zeggen. Niet eens om te kwetsen maar uit onwetendheid.

 18. 9 november 2018 / 08:58

  mensen willen en kunnen het vaak niet begrijpen, zoveel mensen zijn ziek waar je niets van ziet. ik kan hier keihard over mee praten, met zelf een chronische ziekte en kinderen die ziek zijn. Laat je niet van de wijs brengen. Sterkte

 19. 9 november 2018 / 09:32

  Heel stoer dat je naar school gaat! En helaas hebben mensen als niet zien dat je ziek ben dat ze denken/vinden dat je niet ziek ben echt heel stom.

 20. Jouvence
  9 november 2018 / 10:10

  Het onbegrip waar je tegenaan loopt herken ik wel erg en ik vind dat zo frustrerend, kan daar soms echt boos om worden.

 21. 9 november 2018 / 11:10

  Lieve Yousra ik vind je een kanjer en een bikkel!
  Wanneer er lichamelijk aan je te zien is dat je iets mankeert door bv een hand of voet in het gips, zullen mensen zich sneller koest houden. Het is immers te zien. Mensen oordelen ook heel snel. Erg jammer. Ik hoop dat je ware vrienden en vriendinnen er voor je zullen zijn. Dat ze snappen hoe moeilijk het soms voor jou moet zijn. Dat je vervelende keuzes moet maken en veel minder aan alles deel kunt nemen dan wanneer je niet ziek zou zijn.
  Blijf vooral jezelf en laat je niks wijs maken. Jij voelt als geen ander aan wat bepaalde keuzes maken uiteindelijk met je lichaam doet.

 22. 9 november 2018 / 11:32

  Mensen willen nu enemaal graag hokjes om dingen in te stoppen..dat is fijn overzichtelijk…en als iets of iemand dan niet in een hokje past, dan worden ze een beetje nerveus en gaan domme dingen zeggen

 23. 9 november 2018 / 13:42

  Het klinkt makkelijker gedaan dan gezegd, maar laat ze maar gaan. Het zegt meer over henzelf dan over jou, dit soort opmerkingen. Wat dat betreft staat de mens snel klaar met oordelen. Heb je een gebroken been, dan begrijpt men het. Heb je iets als een burn-out en kan je letterlijk niet je bed uitkomen, dan stel je jezelf aan. Meningen, meningen, meningen. Ik hoop oprecht dat er binnenkort duidelijkheid voor je komt en dat je jezelf dan beter gaat voelen. Sterkte.

 24. 9 november 2018 / 19:25

  Vervelende reacties 🙁 Hopelijk gaan mensen om je heen je wel begrijpen op een gegeven moment? En lezen ze je blogs misschien ook wel! Dan dringt het vast door bij ze 😀

 25. 11 november 2018 / 10:48

  soms kun je beter je been breken of in een rolstoel zitten zodat mensen zien wat je hebt. heel vervelend. maar blijf wie je bent. je bent zo sterk. topper

 26. 20 november 2018 / 10:58

  Tenzij je het zelf hebt meegemaakt, weet je niet wat het is. Dat wil niet zeggen dat mensen niet meer begrip kunnen tonen. Daar kun je niets aan doen, wel hoe je je zelf opstelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *