Gestopt met school, een tussenjaar en nu?

Gestopt met school, een tussenjaar en nu?

Ik ben gestopt met school, omdat het qua gezondheid niet meer ging. Zo zat ik vaker thuis dan dat ik naar school ging. Na het behalen van mijn havo diploma besloot ik om een tussenjaar te nemen. Ik ga het komende jaar aan mijn gezondheid werken in de hoop dat ik mij een stuk beter ga voelen. 

Eerlijk is eerlijk ik zag er behoorlijk tegenop om te stoppen met school en om een tussenjaar te nemen, omdat ik eigenlijk heel erg graag wilde gaan studeren. Helaas zit dat er voorlopig niet in en dat heeft mij toen der tijd doen besluiten om te stoppen met school. Nu ik niet meer naar school toe ga probeer ik toch het beste uit mijn dagen te halen.

Tussenjaar

Voordat mijn tussenjaar begon hadden we zes weken zomervakantie. Het was lang leve de lol en we hebben heerlijk kunnen genieten op Fuerteventura (Spanje). Totdat de eerste schooldag/werkdag van mijn ouders en zus in zicht kwamen. Toen begonnen de zenuwen bij mij. Zometeen zat ik de hele dag thuis. Wat ga ik dan doen? Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Als ik mij nu spontaan beter voel dan kan ik pas in februari beginnen aan een opleiding en tot dit tijd zit ik thuis. Doe ik er wel goed aan om een tussenjaar te nemen?

Je hebt niet altijd een plan nodig. Soms is het beter om te vertrouwen, los te laten en om te ontspannen. Dan zie je vanzelf wat er gebeurd – Annoniem

De eerste weken heb ik vooral heel erg rustig aan gedaan. Ik probeerde in een goed ritme te komen en af en toe eens ergens heen te gaan. Daarnaast gunde ik mijzelf ook de tijd voor leuke dingen. Zo sprak ik eens per week af met vriendinnen en ging ik naar Amersfoort voor de super leuke meeting van Lisa .

Het vaste ritme oppakken

Ik probeer om elke dag om rond een uur of acht op te staan. De ene dag lukt dit beter dan de andere dag maar ik probeer wel om in een bepaald ritme te komen. Wat heel erg helpt is dat ik elke dag om half tien medicijnen moet innemen. Voordat ik mijn pillen in kan nemen moet ik altijd iets eten. Dit is, omdat ik veel medicijnen in een keer moet in nemen en dit kan niet op een lege maag. Voor het ontbijt heb ik altijd even de tijd nodig en omdat ik elke dag misselijk ben duurt het wel even tot ik mijn ontbijt op heb. Doordat ik elke dag om een vaste tijd medicijnen moet innemen is dat voor mij een hele goede reden om rond dezelfde tijd op te staan.

Ik heb altijd de drive om iets nuttigs of leerzaams te willen doen. Daarom ben ik vanaf dag één van mijn tussenjaar begonnen met boodschappen doen. Iedere ochtend maakte ik een boodschappenlijstje en iedere middag ging ik naar de winkel om boodschappen te doen. Zo heb ik voor mijn eigen gevoel toch iets ontzettend nuttigs gedaan. In de eerste weken ging ik hiermee ontzettend over mijn grenzen heen, omdat ik vier keer heen en weer reed naar de winkel. De ene keer was ik iets vergeten, de andere keer ging ik even winkels kijken. Ik zette op zo’n dag met gemak een paar duizend stappen, fietste vier keer heen en weer en was aan aan het einde van de middag kapot.

Nog steeds ga ik elke dag naar de winkel om boodschappen te doen maar als ik iets vergeten ben dan gaat iemand anders dat halen, omdat het anders voor mij veel te veel word. Zo is de balans een stukje beter dan in het begin!

Creatief bezig zijn

Mijn wil om altijd iets leerzaamss te doen resulteerde in mijn aanmelding voor een teken- en schildercursus. Vorige week was de eerste les en het was zo leuk! Ik ben al langer opzoek naar een tekencursus, omdat ik graag wat meer technieken wilde leren en ik wilde leren portrettekenen met kleurpotloden. Iedere keer als ik iets leuks had gevonden dan gaven ze niet de dingen die ik wilde leren of was het te ver weg. Gelukkig is de cursus die ik nu volg vijf minuten bij mijn huis vandaan dus daar kan ik bij wijze van spreken lopend heen gaan.

Tijdens de lessen ben je bezig met technieken en leren kijken naar bepaalde soorten kunst maar we zijn ook bezig met schetsen en die uitwerken tot bijvoorbeeld een tekening of een schilderij. De tekenlessen zijn heel erg leerzaam maar ook heel erg intensief, omdat iedere les ruim drie en een half uur duurt. Gelukkig kan ik in de middag uitrusten en heb ik de rest van de week de tijd om de bijbehorende oefenopdrachten te maken. 

Zoals sommige van jullie misschien weten tekende ik zelf al jaren. Helaas ben ik hier lange tijd mee gestopt, omdat mijn zicht wazig werd en ik veel pijn in mijn spieren kreeg. Hierdoor kon ik niet meer tekenen. Gelukkig kan ik dankzij de pijnstillers weer dingen doen waar ik blij van word en een van die dingen is tekenen! 

Ps.  volg je mij al op Instagram ? Daar geef ik jou een inkijkje in mijn leven door middel van foto’s. Ik zou het leuk vinden om elkaar daar te volgen! 

Delen:

2 Reacties

 1. 23 september 2019 / 20:34

  Je bent een topper! En ik vond het zo leuk dat je op de meeting was!
  En wat leuk dat je ook bent begonnen met tekenlessen volgen! Ik vind het een erg fijne afleiding in ieder geval! Ben wel benieuwd naar je schetsen!

 2. Yvonne commandeur
  24 september 2019 / 16:43

  Hoi yousra

  Fijn dat je een beetje een ritme hebt kunnen vonden creëren.
  En goed dat je aan jezelf denkt (tussen jaar)
  Liefs❤

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *