De eerste afspraak bij mijn nieuwe arts

De eerste afspraak bij mijn nieuwe arts

Ongeveer een week geleden had ik een afspraak bij mijn nieuwe arts. Via social media kreeg ik veel berichtjes met de vraag: ”Hoe is het gegaan?” Hartstikke lief! Daarom heb ik een stuk geschreven over mijn eerste afspraak en het verdere verloop.

De eerste afspraak

Op dinsdag 8 september had ik mijn eerste afspraak bij een nieuwe arts. Ongeveer een week voor de eerste afspraak kreeg ik verschillende vragenlijsten toegestuurd. Deze moest ik invullen en terug sturen zodat mijn arts hier alvast naar kan kijken (voordat ik de eerste afspraak had). Deze vragenlijsten gingen vooral over de klachten, pijn, medicatie gebruik en de invulling van het dagelijks leven. Het is de bedoeling dat je iedere drie maanden zo’n vragenlijst gaat invullen zodat ze deze informatie kunnen vergelijken. Ook kunnen ze met die vragenlijsten bekijken of de behandeling voor enige verbetering zorgt.

Voorafgaand aan dit gesprek had ik alvast het een en ander op een rijtje gezet. Op die manier weet ik welke vragen ik wil stellen en welke dingen (extra) belangrijk zijn om te vertellen. Dit lijstje nam ik mee naar mijn afspraak, zodat ik daarop kon terug vallen. Ik vind het sowieso fijn om lijstjes te maken voor belangrijke afspraken, omdat ik al gauw dingen vergeet. Als ik bijvoorbeeld naar een (nieuwe) arts ga dan wil hij/zij altijd van alles weten, omdat hij/zij een compleet beeld probeert te vormen. Al zijn/haar vragen probeer ik altijd zo goed mogelijk te beantwoorden maar dat betekend dat ik soms mijn eigen vragen een beetje kwijt/vergeten ben. Ook werkt mijn geheugen niet altijd mee, waardoor ik soms midden in mijn verhaal de draad kwijt ben. Inmiddels weet ik dat het voor mij heel goed werkt om lijstjes te maken voor bepaalde afspraken.

De nieuwe arts

Tijd voor de eerste afspraak bij mijn nieuwe arts! Nadat ik de verwijzing had gekregen was er nog een wachttijd van 8 weken. In die 8 weken heb ik veel nagedacht en vooral heel erg uitgekeken naar deze afspraak, omdat ik hoopte dat ze daar iets voor mij konden betekenen. Na weken lang wachten was het eindelijk zover! Het was tijd voor mijn eerste afspraak. Dit nieuwe ziekenhuis zit ongeveer honderdvijftig kilometer bij ons vandaan. Om die reden zijn we ‘s ochtends vroeg weg gegaan zodat we zeker weten op tijd zouden komen. Gelukkig zat alles mee en waren we ruim op tijd bij het ziekenhuis.

Eerst hebben mijn moeder en ik een kopje thee gedronken in het restaurant van het ziekenhuis. Toen het bijna tijd was voor mijn eerste afspraak zijn we naar de poli gegaan. Hier werd ik ontvangen door een hele lieve assistente die alle persoonlijke gegevens met mij doornam. Ik kreeg een eigen ziekenhuispasje en ik mocht plaats nemen in de wachtruimte. Mijn afspraak bestond uit twee verschillende onderdelen. Eerst had ik een afspraak met een verpleegkundige en daarna had ik een gesprek met de arts.

Met de verpleegkundige heb ik het gehad over mijn medische voorgeschiedenis, medicijn gebruik en alle klachten. Toen dit gesprek klaar was mocht ik weer plaats nemen in de wachtkamer waarna de verpleegkundige overleg had met de arts. Vervolgens werd ik weer binnen geroepen en had ik een gesprek met de arts en de verpleegkundige samen. De arts was gelukkig een hele aardige en begripvolle man. We hebben uitgebreid gesproken over mijn pijn, klachten en wat er in het verleden is gedaan aan onderzoek.

Wat nu?

Nu is de laatste vraag: ”wat gaan ze doen?” In het eerste gesprek hebben we vooral gepraat over wat er allemaal aan de hand is en alle klachten op een rijtje gezet. Nu gaat de arts alle informatie opvragen uit het vorige ziekenhuis (zoals bloeduitslagen, mri scans, echo’s, etc.). Al deze informatie gaat hij bestuderen waarna er een  multidisciplinair overleg (MDO) volgt. Aan de hand van dit MDO besluit mijn arts welke onderzoeken er nodig zijn en eventueel welke behandelplannen er zijn.

Als dit MDO geweest is, krijg ik weer een nieuwe afspraak. Tijdens deze afspraak overleggen we welke opties er zijn en waar ik mij het fijnste bij voel. Misschien is er eerst extra onderzoek nodig of misschien kunnen ze meteen al iets voor mij betekenen. Hartstikke spannend allemaal! Voor nu is het vooral afwachten, terwijl er achter de schermen veel uitgezocht en bekeken wordt. Gelukkig was het een ontzettend fijn gesprek. Dat bied hoop voor de toekomst!

Delen:

1 Reactie

 1. Sarina
  6 oktober 2020 / 09:32

  Hoi,
  Ik kwam je verhaal tegen via de ECJP website en was benieuwd of er sindsdien al wat naar voren was gekomen ivm je klachten. Zo te lezen nog niet dus heb een paar tips voor je om de arts naar te laten kijken omdat je klachten mij bekend voor komen. Helaas zijn de 1ste 2 alleen uitsluitingsdiagnoses waarvan de oorzaak nog onduidelijk is en waar ook geen permanente behandeling voor is. De laatste 2 zijn via bloedonderzoek te vinden dus misschien ben je hier inmiddels al op getest.

  Het zijn:
  Fibromyalgie
  CVS en/of ME
  Hypothyreoïdie (trage schildklier)
  Ziekte van Lyme

  De bovenste 3 diagnoses heb ik zelf waarbij ik dezelfde klachten als jij heb. Hoop dat je gauw helderheid krijgt, ik weet nog hoe vervelend het was vond dat ze maar niks konden vinden, die onzekerheid. In ieder geval veel sterkte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *