Ik ben ziek maar ik wil helemaal geen nare opmerkingen over mijn ziekte

Ik ben ziek maar vraag niet om vervelende opmerkingen over mijn ziekte

Eerst wilde ik een compleet essay schrijven over alle nare opmerkingen die je bij je ziekte cadeau krijgt (want dat krijg je er helaas helemaal gratis bij). Toch bedacht ik mij. Eigenlijk zou ik iedereen die zo’n shit opmerking maakt over mij of mijn ziekte willen aanbieden om een dag bij mij in huis te komen. Kom maar eens kijken en dan bekijken we aan het einde van de dag of dat vooroordeel of die opmerking nog steeds klopt. Helaas is dat niet mogelijk dus ik probeer altijd alles uit te leggen omtrent mijn ziekte.

Uitleggen tot je erbij neervalt

Eerder wilde ik bij iedere nare opmerking die ik kreeg in verweer gaan. Ik had heel erg de neiging om iedereen alles uit te leggen. Ik had het idee dat ik iedereen min of meer uitleg verschuldigd was. Wat natuurlijk niet zo is. Je bent nooit iemand uitleg verschuldigd over je ziekte of over de dingen die je niet kunt. Toch voelde het voor mij alsof ik altijd alles moest uitleggen.

Bij iedere (nare) opmerking die ik kreeg ging ik in de verweer of in de uitleg stand. ”Dat is niet zo, want…” Nu laat ik het voor wat het is. Denk je dat het heerlijk is dat ik de hele week kan uitslapen? Prima. Denk je dat ik mij aanstel? Helemaal goed. Denk je dat ik er niet ziek uit zie en daarom niet ziek ben? Oké, je weet blijkbaar niet beter. Denk je dat ik ervoor kies om ziek te blijven, zodat ik veel aandacht krijg? Ik vind het allemaal prima.

Ik wil met alle liefde van de wereld uitleggen wat ik heb. Ik wil het honderden keren herhalen als iemand het niet begrijpt maar als iemand het niet wil begrijpen dan wil ik het ook niet meer uitleggen.

Nare opmerkingen

Nu denk of hoop je misschien dat bovenstaande de enige nare opmerkingen zijn die je als je ziek bent over je heen krijgt. Think again. Daarom nu nog een rijtje met een greep uit alle (voor mij) nare opmerkingen:

 • Je gebruikt je ziekte als excuus om niet mee te hoeven doen met …
 • Ah het is zo herkenbaar! Ik was vorige week ook heel erg moe.
 • Stel je niet aan. Iedereen heeft wel eens wat.
 • Ik zou willen dat ik jou was, want dan hoefde ik de hele dag niks te doen.
 • Je moet door de klachten heen. Als je je gewone leven weer oppakt dan gaan je klachten vanzelf weg.
 • Je ziet er helemaal niet ziek uit dus het zal wel mee vallen.
 • Het is maar een klein stukje fietsen. Dat kan iedereen.
 • Gelukkig is het bij jou niet zo erg als bij hem of haar.
 • Ik ben ziek maar ik geef er niet aan toe, terwijl jij dat wel doet.
 • Stop eens met zeuren over je ziekte!

Schuldgevoel

Hetgeen waar ik altijd veel last van heb is dat ik mij zo’n stomme opmerking enorm aan ging trekken. Ik ging mij dan schuldig of rot voelen over zo’n opmerking, terwijl ik er niet voor gekozen heb om ziek te zijn. Het is niet mijn schuld dat ik dingen niet meer kan, want mijn ziekte is mij ook maar overkomen. Ik moet dealen met een leven met een chronische ziekte maar het is niet iets waar ik om heb gevraagd. Het is mij overkomen maar het is aan mij hoe ik ermee omga. Vaak dacht ik dagen lang na over zo’n opmerking en dat zat mij uiteindelijk heel erg in de weg.

Als iemand dan bijvoorbeeld iets zei over dat ik mijn ziekte gebruikte als excuus om niet naar een feestje te hoeven dan voelde ik bij het volgende feestje enorm de druk om wel te gaan. zodat ik op die manier iedereen kon laten zien dat mijn ziekte geen excuus was.

Herkenning

Waarschijnlijk zal bijna iedereen met een chronische ziekte dit soort nare opmerkingen over je ziekte herkennen (helaas). Ik denk dat de meeste van bovenstaande opmerkingen komen doordat mensen sommige ziektes niet kennen of onderschatten. Je weet pas echt wat een chronische ziekte inhoud als je er in je omgeving mee te maken krijgt. Ik hoop dat we samen bewustwording kunnen creëren zodat iedereen met een chronische ziekte het gevoel heeft begrepen en gerespecteerd te worden. Gelukkig zijn er in mijn omgeving heel veel mensen die het allemaal wel heel goed begrijpen en ik gun iedereen zo’n omgeving!

Delen:

7 Reacties

 1. Danique
  9 december 2019 / 11:51

  Ik heb ook zo vaak thuis gehoord. Dat van mij is erger gelukkig zit jij met je rug ik met mijn heup ik steun er de hele tijd op en jij niet. Ik heb slijtage dat is erger dan wat jij hebt. Slijtage als je jong bent.

  Ik heb me toen zo verdrietig gevoeld. Want toen kon ik nog niet werken wegens dat mijn rug weer geopereerd werd de pennen eruit gehaald werden omdat het genezen was. Maar van de breuk heb ik nog last. Ik heb een incomplete dwarsleasie. Ook niemand ziet dat altijd maar ik heb wel last van zenuwpijn. Ik werk nu 3 halve dagen want ik moet naar de fisio en hele dagen werken lukt niet meer anders krijg ik last. Dat maakt me verdrietig want ik wil zo graag. Nare opmerkingen raken me ook heel erg. Ze qeten niet hoe jij het hebt en hoe jij je voelt. Soms loop ik met rollator en dat haat ik en dan vragen ze warom ik ermee loop of mensen beweren dat het goedgaat en als je zegt van niet dan zijn ze verbaasd en zeuren ze door over de beperking.

  • 9 december 2019 / 15:43

   Wat heftig allemaal! Wat naar om te horen dat je ook last hebt van nare opmerkingen! Ik zou willen dat niemand meer last zou hebben van nare opmerkingen. Juist daarom ben ik mijn blog begonnen. Ik wil mensen laten zien dat niks is wat het lijkt. Je kunt nog zo ziek zijn en er wel goed uitzien. Ik hoop dat mensen in de toekomst daar meer begrip voor hebben en minder snel oordelen.
   Ik vind het wel heel erg knap van je dat je ondanks de klachten toch gaat werken! Daar is echt doorzettingsvermogen voor nodig. Echt hartstikke knap van je!
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 2. 10 december 2019 / 23:42

  Een niet zichtbare (chronische) aandoening of het nu een ziekte of syndroom is, is soms inderdaad al slopend, doordat je het gevoel hebt je steeds te moeten verdedigen.
  Mijn man is hoogfunctionerend autist. Helaas is de diagnose op latere leeftijd vastgesteld, waardoor hij naast de ASS een chronische burn-out heeft. Hij heeft zijn hele leven op zijn tenen moeten lopen. Hoe vaak we de vraag wel niet hebben gehad, maar hiervoor deed hij toch ook alles, had hij een baan als regiomanager, was hij coach en nu zit hij thuis, waarom hij is toch niet ziek? Of de opmerking, iedereen heeft toch wel iets autistisch. Dan kan ik wel vuurspuwen.

 3. 16 december 2019 / 08:25

  hoe verschrikkelijk moet het zijn om naast je ziekte nog is met vooroordelen te maken te krijgen! Wel ik wens je voor het nieuwe jaar een stabiele gezondheid en dat je alles wat je wil doen ook kan doen! dikke kus!

 4. 16 december 2019 / 09:22

  De meeste van die lompe opmerkingen kunnen alleen maar gemaakt zijn door mensen die zonder je ziekte je je ook al kwaad gezind zijn. En dat vergelijken van ziekten snap ik ook niet. Of het een wedstrijd is van wie de ‘ergste’ ziekte heeft. Of ziekte A erger is dan ziekte B.

 5. Felice Veenman
  16 december 2019 / 14:31

  wat knap dat je een manier gevonden hebt om met al dat onbergip te dealen, want dat lijkt me bepaald iet makkelijk. Niets zo naar als onterechte verwijten…

 6. Lotte
  16 december 2019 / 22:44

  Ik lees je blogs met regelmaat. Ik wens je veel kracht en sterkte ♥️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *