”Ik ga stoppen met school”

Ik ga stoppen met school

Ik heb altijd geroepen dat ik na de havo rechten wil gaan studeren maar helaas loopt het leven niet altijd zoals je verwacht. Daarom heb ik een ontzettend lastige keuze gemaakt, waarvan ik weet dat die keuze op dit moment het beste is voor mij.

Een tijdje terug ontving ik een berichtje van iemand die mij vroeg of het niet beter zou zijn om een tussenjaar te nemen. Dat berichtje viel samen met het moment dat ik eigenlijk niet meer naar school wilde gaan, omdat het te veel energie van mij vroeg. Het berichtje van diegene heb ik beantwoord met een min of meer standaard berichtje maar vandaag wil ik jullie graag iets vertellen over mijn school plannen.

Zoals velen van jullie al hadden gezien op mijn Instagram ben ik geslaagd voor de havo. Twee jaar lang ben ik bijna niet naar school geweest en toch heb ik mijn diploma weten te behalen! Ik ben zo ontzettend trots dat het mij is gelukt.

Ik stop met school

Vorig jaar ben ik direct ziek geworden toen het nieuwe schooljaar begon. Ik ben toen bijna twee maanden thuis gebleven, toch was ik (ondanks alles) vastbesloten om mijn diploma te halen. Wat er ook zou gebeuren, ik was vastbesloten om mijn diploma te halen. Ik deed veel thuis en ik ging een dag per week naar school. De toetsen maakte ik verspreid over enkele weken, omdat een toetsweek mij teveel energie koste. Ondanks dat het geen ”normale” situatie was, ging het ontzettend goed. Niks leek mijn havo diploma in de weg te staan. Wonder boven wonder stond ik overal goed voor. Ik haalde geen enkele onvoldoende.

Gedurende het jaar voelde ik mij steeds slechter. Ik ging een dag per week naar school toe maar ook dat kon ik eigenlijk niet meer opbrengen. Steeds vaker kwam de gedachte dat ik wilde stoppen met school. Iedereen had begrepen als ik was gestopt met school, omdat de situatie zoveel energie van mij vroeg. Toch voelde het als falen als ik nu zou stoppen. De eindstreep was in zich nog enkele maanden en dan had ik mijn diploma in de hand. Ik wilde hoe dan ook mijn diploma halen, want als ik heb dit jaar zou halen dan was ik er maar vanaf. Anders zou ik volgend jaar nog een heel jaar naar school moeten voor mijn diploma. Ik kan wel zeggen dat mijn havo diploma mij bloed, zweet en tranen heeft gekost maar ik heb het gehaald!

Studie van mijn dromen

Ik heb al heel vaak vertelt dat ik graag rechten wilde gaan studeren maar helaas kon ik die studie niet in mijn eigen stad volgen. In mijn stad zit wel een hogeschool maar daar geven ze geen hbo rechten. Als ik toch rechten wilde gaan studeren zou ik elke dag een uur heen en terug moeten reizen naar een andere hogeschool. Dat was voor mij niet te doen. Mijn middelbare school zat ook buiten de stad en ik ging iedere dag met de trein naar school. Het afgelopen jaar ging dat heen en weer reizen steeds lastiger en de laatste maanden hebben mijn ouders mij (waar mogelijk) naar school gebracht. Dat was een fijne tussen oplossing maar het was geen lange termijn oplossing.

Ik kon een studie gaan doen in een andere stad en elke dag heen en terug reizen of ik kon een studie gaan volgen in mijn eigen stad maar dan moest ik wel een andere studie kiezen. Toevallig kwam ik in contact met een meisje wat een studie Sociaal juridische dienstverlening had gedaan. Dit was een studie die rechten en psychologie combineerde. Ik ging kijken bij een open dag en ik vond de opleiding geweldig! Deze opleiding gaven ze wel bij mij in de stad dus niets leek tussen mij en mijn toekomstige studie in te staan! Een bonus punt was, dat je met die studie ook naar de universiteit kon. Dat was precies wat ik wilde!

Uiteindelijk kwam ik tot de ontdekking dat voltijd studeren misschien (voor nu) iets te hoog gegrepen was, ik ging immers nu ook niet de hele dagen naar school. Mijn mentor tipte mij op een deeltijd opleiding sociaal juridische dienstverlening. Ik ging naar een open dag (van de deeltijd opleiding) en ik vond de studie fantastisch! Ik zag het al helemaal voor mij. Tijdens deze deeltijdstudie zou ik twee middagen in de week naar school toe gaan en alle opdrachten zou ik thuis doen. Daarnaast moest ik ook x aantal uur stage lopen om te voldoen aan de studie eis.

Voltijd, deeltijd, tussenjaar?

Ik schreef mij in voor de deeltijd opleiding Sociaal juridische dienstverlening en snel daarna volgden de examens. Toen ik mijn havo diploma had gehaald was ik fysiek gezien helemaal kapot. Ik kon niks meer, ik sliep uren achter elkaar (zelfs overdag) en ik had meer pijn dan ooit. Wel voelde ik continu de spanning, want ik moest nu beter worden, omdat ik na de vakantie aan een nieuwe opleiding zou gaan beginnen. Eerlijk gezegd zag niemand het voor zich dat ik aan een opleiding zou gaan beginnen.

Mijn moeder opperde voorzichtig dat het misschien beter zou zijn om een tussenjaar te nemen om aan mijn gezondheid te gaan werken. Ook mijn docenten van school vroegen mij of het wel verstandig was om een opleiding te gaan volgen. In mijn hoofd wist ik al wel dat ik de opleiding niet zou kunnen doen, omdat ik er nu te ziek voor ben maar in mijn hart wilde ik niets liever dan rechten gaan studeren. Mijn grootste droom was om te gaan studeren en nu was het zo ver en dan kan het niet. Het voelde zo ontzettend oneerlijk. Met pijn in mijn hart heb ik mij uitgeschreven bij de hogeschool. Nu is het definitief. Ik neem een tussenjaar.

De doorslag om niet voor een vervolgopleiding te gaan, waren enkele medische gebeurtenissen. Ik loop nu in een universitair ziekenhuis waar ik een ontzettend goede arts heb gevonden. Hij wil verschillende onderzoeken starten maar van die onderzoeken moet je enkele weken bijkomen. Deze onderzoeken staan na de zomervakantie gepland. In een volgend artikel zal ik hier iets uitgebreider op in gaan.

Ik vind het dood maar dan ook echt doodeng, omdat er een heel leeg jaar voor mij ligt. Toch is het voor nu een hele goede beslissing, omdat ik in dit jaar echt aan mijzelf kan gaan werken.

Liefs,

Yousra Yasmine

Hey, volg je mij al op Instagram ? Daar geef ik jou een inkijkje in mijn leven door middel van foto’s. Ik zou het leuk vinden om elkaar daar te volgen! 

Delen:

16 Reacties

 1. Yvonne commandeur
  12 augustus 2019 / 15:25

  Wat een moedig besluit .
  Veel sucses met alle onderzoeken .
  Hoop dat je wijzer wordt en er als je zover bent de studie oppakt .

  Gr yvonne

 2. Monique
  12 augustus 2019 / 16:20

  Gefeliciteerd met het behalen van je HAVO diploma! Topprestatie!

  Wat een moeilijke keus moet dat zijn geweest. Maar wat goed dat je deze keus hebt gemaakt. Mijn dochter heeft ook de laatste twee jaar van de HAVO meer thuis doorgebracht dan op school. Ook geslaagd! Zij heeft na haar examenjaar een tussenjaar genomen (op mijn advies) en dat heeft haar heel veel goed gedaan. Het heeft haar de rust gegeven die ze zo hard nodig had en waardoor ze komend jaar de studie kan gaan doen, die ze zo graag wou gaan doen. Ik hoop oprecht dat jij volgend jaar kan gaan studeren!

 3. 12 augustus 2019 / 18:17

  Vooral je gezondheid is wel ontzettend belangrijk. Je kan altijd nog de keuze maken om de studie te doen toch

 4. 12 augustus 2019 / 18:48

  Wat een heftige beslissing heb je moeten maken, zeg! Hopelijk krijg je wel meer duidelijkheid door die onderzoeken in het ziekenhuis en gaat het ook met je gezondheid weer wat beter doordat je niet naar school hoeft.

 5. 13 augustus 2019 / 14:38

  Je bent hoe dan ook een kanjer!!
  En zo’n tussenjaar geeft mogelijk ook rust en ruimte om te herstellen. Zie het als een leeg boek dat je kunt inkleuren om momenten dat het kan. Zo’n bikkel als jij komt er echt!!

 6. 14 augustus 2019 / 15:57

  Verstandige keuze denk ik! Eerst op je gezondheid focussen, en dan weer op je studie.

 7. 16 augustus 2019 / 10:32

  Wat knap dat je onder zulke zware omstandigheden je havo-diploma hebt behaald en dat je zo positief blijft over de toekomst! En wat een moeilijke beslissing om je studie een jaar uit te stellen omdat het lichamelijk nu echt niet mogelijk is.
  Ik hoop van harte dat de nieuwe onderzoeken je meer duidelijkheid zullen bieden over je medische situatie en dat dat een startpunt zal zijn voor herstel.

 8. 16 augustus 2019 / 19:21

  Moedige/moeilijke keuze, moest deze zelf jaren geleden ook maken. En 2 jaar nadat ik thuis zat kreeg ik mijn diagnose na 4 jaar dokteren.

  Ik had een gigantisch vitamine B12 tekort. Waardoor ik allemaal vage klachten had zoals niet te plaatsen pijn en soms zelfs misselijk worden van de pijn.

  Is er bij jouw al getest hoe het met je vitamine B12 waarde is? Succes met het zoeken naar verbetering en misschien ook een diagnose.

 9. 16 augustus 2019 / 22:05

  Het is een moedige beslissing, maar wel de juiste in mijn optiek. Ik heb daar ook voor moeten kiezen, maar ik vond het niet moeilijk. Ik kies liever voor een ‘gezond’ lichaam dan voor een diploma.

 10. 18 augustus 2019 / 08:44

  Dat lijkt mij een hele moeilijke beslissing en zeker als je er zo naar uit hebt gekeken. Daarnaast is een tussenjaar echt niet slecht, want er zijn zoveel jongeren die dat doen.
  Hopelijk wordt komend jaar niet saai voor jou, maar bovenal succes met de onderzoeken!

 11. 18 augustus 2019 / 21:17

  Het is al ontzettend knap dat je je havo diploma hebt gehaald. Het is juist verstandig om nu een jaartje rust te nemen en je compleet op jezelf te focussen! Goeie keuze!
  Liefs,
  Elles

 12. An
  24 augustus 2019 / 12:20

  Probeer zoveel mogelijk uit je tussenjaar te halen. En succes. Ik vind je trouwens onwijs dapper. X

 13. 24 augustus 2019 / 14:05

  Knappe, moedige keuze. En zo goed dat je ondanks je ziekte toch je Havo hebt gehaald

 14. 11 september 2019 / 11:08

  Het is inderdaad heel belangrijk om te doen wat voor jou het beste voelt op dit moment. Een keuze zoals deze is inderdaad heel moeilijk, ik heb namelijke een soort gelijke beslissing moeten nemen. Voor jezelf kiezen is heel mooi, je bent goed bezig!
  Kindness,
  Amber

 15. 7 januari 2020 / 15:33

  Knap dat je hier zo open over bent! Ik ben zelf ook aan het twijfelen of ik geen tussenjaar zou nemen vanwege mijn gezondheid. Ik heb de gewoonte van mezelf altijd maar te blijven pushen en pushen, waardoor ik de dingen vaak nog moeilijker maak voor mezelf dan dat ze al zijn. Ik geloof best dat je het eng vindt, maar ik weet zeker dat je over een jaar met een glimlach gaat terugkijken op deze beslissing. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *