Is op vakantie gaan wel verstandig? Je bent al zo ziek

Is op vakantie gaan wel verstandig? Je bent al zo ziek

Op het moment dat ik deze blog schrijf zit ik in het vliegtuig naar Fuertuventura in Spanje. Ik ga op vakantie! Qua gezondheid gaat het de afgelopen tijd niet zo heel lekker dus we hebben lang gewacht met het boeken van een vakantie. Uiteindelijk hebben we een last minute reis geboekt naar de Canarische eilanden. Ideaal, omdat we anderhalve week geleden hebben geboekt en nu zitten we in het vliegtuig op weg naar Fuertuventura.

Ik vind het zo ontzettend leuk om op vakantie te gaan (wie niet, natuurlijk). Dat is echt even ontspannen. Al vraagt een vakantie ook veel voorbereiding als je een chronische ziekte hebt. Je moet medicijnen bestellen, zorgen dat je genoeg medicijnen bij je hebt voor vijftien dagen en je moet verschillende verklaringen invullen, want zonder dat mag je je medicijnen überhaupt niet meenemen naar het buitenland.

Medicijnen

Ik moet voor vijftien dagen medicatie meenemen en daarvoor een speciale verklaring hebben. Je mag namelijk niet zomaar medicijnen mee de grens over nemen. Ik slik nu al langere tijd morfine en als je morfine mee op reis neemt, heb je een speciale verklaring nodig (een Schengerverklaring). Deze verklaring kun je uitprinten op de site van het CAK. De verklaring moet je invullen, je behandelend arts moet het formulier ondertekenen (als bewijs dat je de medicatie mee mag nemen en ook daadwerkelijk gebruikt). Vervolgens moet je deze verklaring inscannen op de computer en mailen naar het CAK, waarna je binnen enkele werkdagen een bevestiging krijgt waarin staat of je verklaring is toe-of afgewezen.

Daarnaast heb ik een speciaal medicijn paspoort nodig. Hierop staat welke medicijnen ik gebruik. Zo’n medicijnpaspoort kun je bij de apotheek aanvragen. Het is handig om dit medicijn paspoort in het Engels te vragen, want als je bijvoorbeeld op een Spaanse luchthaven staat is het leuk dat je een medicijn paspoort bij je hebt in het Nederlands maar dat kan natuurlijk niemand lezen. Daarom is het verstandig om het medicijn paspoort in het Engels te vragen.

Handbagage

Alle medicijnen moeten mee in je handbagage. Dit moet, omdat je gewone bagage in het ruim van het vliegtuig gaat en daar wordt het extreem koud. Door die extreme kou kan het voorkomen dat je medicijnen kapotgaan of minder goed werken, daarom moeten al je medicijnen in je handbagage mee. Dit is geen probleem als je enkele tabletten mee moet nemen maar ik gebruik een waslijst aan medicatie, waardoor mijn hele kleine koffer (mijn handbagage) vol zat met medicijnen.

Iets heel anders wat ik ook ontzettend spannend vind is het niet hoe ik mij de komende twee weken ga voelen. Qua gezondheid gaat het namelijk niet heel lekker. Thuis deed ik niet heel veel, behalve uitrusten. Als ik sporadisch toch iets ”groots” ging doen, zoals naar de stad of zwemmen dan moet ik daarna enkele dagen uitrusten. Ik hoop dat ik de komende twee weken wel de energie heb om iets te doen! Ik zou het namelijk ontzettend confronterend vinden om de hele dag op de hotelkamer te moeten zitten, omdat ik te moe ben om ergens heen te gaan. Gelukkig houd iedereen veel rekening met elkaar, waardoor we genoeg rustmomenten kunnen inplannen. Op die manier hoop ik dat ik toch mee kan met veel dingen.

Is dat wel zo verstandig?

Deze vakantie hebben we heel laat geboekt, omdat het met mijn gezondheid niet goed ging. Mijn ouders vroegen zich af of het wel verstandig was om op vakantie te gaan. Toch gaf ik aan dat ik graag op vakantie wilde gaan, om even in een andere omgeving te zijn. Vorig jaar hadden we ook een vakantie geboekt naar Rhodos in Griekenland maar die kon toen niet doorgaan, omdat ik toen (onverwachts) twee keer geopereerd moest worden. Hierdoor hebben we de vakantie van vorig jaar af moeten zeggen. En eerlijk gezegd kijk ik altijd ontzettend uit naar de vakantie, omdat het mij altijd heel erg goed doet. Ik vond het dan ook heel jammer dat de vakantie van vorig jaar niet doorging. Des te meer zin heb ik in deze vakantie! Al blijft het wel spannend, omdat ik niet weet of ik veel dingen kan gaan doen. De tijd zal het leren. We zullen het zien.

Ik hoop dat de zon en het zwemmen in de zee mij goed zullen doen. Ik wil namelijk zo ontzettend graag weer zwemmen in de zee, over de boulevard slenteren en oneindig veel ijsjes eten!

Liefs,

Yousra Yasmine

Hey, volg je mij al op Instagram ? Daar geef ik jou een inkijkje in mijn leven door middel van foto’s. Ik zou het leuk vinden om elkaar daar te volgen! Op dit moment ben ik op vakantie en ik geef je met veel liefde een inkijkje in mijn vakantie daarnaast kun je alle foto’s op Instagram terug vinden onder de highlight Spanje.

Delen:

4 Reacties

 1. Yvonne commandeur
  6 augustus 2019 / 18:43

  Hey yousra het is je gegund lekker op vakantie .
  Stoer dat je het doet en ik hoop van harte dat je enorm gaat genieten

 2. 8 augustus 2019 / 12:53

  Het is je gegund om lekker even weg te gaan. De boel te boel te laten (voor zover) en effe lekker te genieten van een compleet andere omgeving. En uitrusten kan ook onder een parasol met uitzicht op de zee 🙂
  Ik wens je een hele mooie tijd daar en hopelijk werkt je lichaam mee zodat je er ook lekker op uit kunt.

 3. Mandy
  18 augustus 2019 / 11:03

  Ik gun het je zo om even lekker te genieten! Ondanks alles ben je nog zo lekker positief, echt leuk om dat te zien. Ik hoop dat je veel plezier hebt en grotendeels pijnvrij bent <3

 4. 19 augustus 2019 / 11:54

  Hey Yousra,

  Ik ben reuze benieuwd hoe je vakantie is geweest. Ik hoop dat je er ook een beetje van hebt kunnen genieten ondanks alles.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *