Positief blijven als je chronisch ziek bent

Positief blijven als je chronisch ziek bent

Ik ben chronisch ziek. Soms ben ik bang dat de wereld om mij heen mij vergeet. Iedereen gaat namelijk verder met zijn of haar leven, terwijl ik ziek op de bank ziet. Hoe blijf je de positieve dingen zien in zo’n situatie?

Blijven vechten

Ik ben inmiddels al bijna drie jaar ziek, ik heb al onwijs veel moeten inleveren en er is nog steeds geen zicht op een diagnose of verbetering. Hoe blijf je positief in zo’n situatie? Ik moet eerlijk toegeven dat positief zijn niet altijd makkelijk is. Soms ben ik zo wanhopig dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik ben zo bang dat ze niet kunnen vinden wat ik heb en dat mijn klachten nooit meer over gaan.

Deze gedachtes zorgen ervoor dat ik soms echt onwijs verdrietig en stil ben. Het is ook niet echt positief om al drie jaar ziek te zijn zonder oplossing. Want, stel dat ze inderdaad nooit gaan vinden wat ik heb. Wat ga ik dan doen? Toch blijf ik strijdlustig. Ik moet en zal beter worden. Ik probeer alles om beter te worden en iedere tip die ik krijg grijp ik met beide handen aan. Al deze tips samen zullen er hoplijk ooit voor zorgen dat ik beter zal worden. Zo heb ik twee jaar geleden een jaar lang suikervrij gegeten in de hoop dat het zou helpen. Baat het niet dan schaad het niet toch? Ik probeer alles om beter te worden.

Tegenslag

Helaas gaan veel dingen niet zonder tegenslag. Soms vraag ik teveel van mijzelf. Dan denk ik dat ik het wel aan kan terwijl het voor mijn lijf eigenlijk teveel gevraagd is. Als ik met vrienden naar de stad ga weet ik dat het misschien te veel van het goede is. Toch wil ik graag met ze mee, omdat het hartstikke gezellig is. De pijn en de vermoeidheid die ik dan achteraf heb, heb ik er dan wel voor over!

Ook zijn er tegenslag die mij gewoon overkomen. Zo ben ik vorige week de hele week naar school geweest, omdat ik iedereen graag even wou zien en omdat ik school weer wou oppakken. Helaas kreeg ik na een week weer extreme pijn waardoor ik minimaal een week zware pijnstillers moest slikken. Doordat ik die pijnstillers gebruik mag en kan ik een week niet naar school. Hopelijk kan ik na die week school opnieuw oppakken. Ik begon dus heel positief door weer naar school te gaan maar het eindigde in een tegenslag, omdat ik na een week weer moest stoppen met school.

Nu heb ik deze week heel veel werk thuis gedaan, zodat ik niet nogmaals achter raak. We hebben namelijk in december toetsweek waar ik graag aan mee wil doen en uiteraard wil ik mijn diploma graag halen. Dan geeft het mij een goed gevoel dat ik ondanks de rot situatie van pijn en pijnstillers toch thuis heb kunnen leren. Dan ben ik eigenlijk best trots op mijzelf!

Een bos bloemen

Vroeger toen ik klein was hoorde ik mensen zeggen: ”oh ik ben zo blij dat ik een kaartje krijg”. Toen rolde ik met mijn ogen. Hoe kun je zo veel kracht en positievitieit halen uit een papieren kaart? Eerlijk waar: ik verklaarde die mensen echt (een beetje) voor gek. Een kaart is leuk, begrijp me niet verkeerd maar dat je er kracht uit haalt, nee dat begreep ik toen niet helemaal.

Nu kan ik meepraten met diezelfde mensen. Een kaart of een berichtje doet zo veel met je als je ziek bent! Voor de vakantie kreeg ik van mijn klas een bos bloemen met een kaartje thuis gestuurd. Toen ik de bloemen in mij handen gedrukt kreeg en het kaartjes las moest ik spontaan huilen. Op het kaartje stond dat ze mij miste en dat ze hoopte dat ik snel beter was, zodat ik weer naar school kon komen. Het gaf mij zo’n goed gevoel dat iemand weer even aan mij dacht. Ik was namelijk bang dat ze mij misschien wel waren vergeten omdat ik zo lang niet op school was geweest. Iedereen gaat namelijk verder met zijn of haar leven terwijl ik ziek op de bank ziet.  Dit is een onzin gedachte natuurlijk want het zou raar zijn als iedereen mij vergeet.

Iedere reactie op mijn blog, ieder appje, mailtje, of privé berichtje zorgen voor een beetje zonlicht in mijn soms grijze dagen. Ik ben zo onwijs dankbaar voor alle lieve mensen die ik om mij heen heb en ik ben onwijs dankbaar voor alle lieve lezers van mijn blog!

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

27 Reacties

 1. 9 november 2018 / 14:55

  Ik begrijp helemaal wat je schrijft! Een kaartje, bloemetje of reacties op social media kunnen zoveel helpen! En wat lief van je klas dat ze dat voor je hebben gedaan. Pas goed op jezelf. Je kunt beter niet naar school gaan dan dat je erna zo vergaat van de pijn denk ik? Listen to your body xxx

 2. 10 november 2018 / 09:33

  Ik vind als je ziek bent zeker langdurig een kaartje of een bloemetje al dan niet een belletje altijd erg fijn en kan een mens echt doen opvrolijken in zo een periode.

 3. 10 november 2018 / 11:41

  Goed van je dat je toch positief kunt blijven. En ook maar gewoon accepteren als je op sommige dagen niet zo positief bent. Ik ben ook altijd van de kaartjes sturen, ik vind het ook altijd leuk om ze te krijgen.

 4. 10 november 2018 / 12:58

  Positief blijven is altijd wel een beetje lastig…maar jij krijgt het wel heel erg voor de kiezen.
  Probeer van dag tot dag te leven:dan heb je goede en slechte dagen. Dat maakt het mischien makkelijker om positief te blijven

 5. 10 november 2018 / 17:23

  Het feit dat mensen toch even moeite voor je doen en je beterschap wensen, zou voor mij ook erg veel betekenen! Want terwijl zij doorgaan met het leven, zit jij ziek thuis. Dan is het gewoon super fijn dat familie, vrienden en in jouw geval klasgenoten, toch even laten weten dat ze aan je denken!

 6. 10 november 2018 / 17:40

  Een lief berichtje – in elke vorm is heel fijn! Een vraagje; wil je niet gelijk teveel? Is het niet handiger om halve dagen naar school te gaan, of 2 a 3x in de week?

 7. 11 november 2018 / 00:26

  Je schrijft altijd zo herkenbaar, lees je blogs daarom ook erg graag. Deze is ook weer een ‘feest van herkenning’. Ik weet inmiddels ook hoe fijn en belangrijk een appje of kaartje kan zijn, of gewoon de wetenschap dat iemand aan je denkt.

  • 11 november 2018 / 17:36

   Wauw, super lief van je! Wat een onwijs groot compliment. Dankjewel! XXX

 8. 11 november 2018 / 08:43

  Ik kan me ergens de wanhoop zo goed voorstellen. Geen zicht hebben op verbetering of een oplossing. Een bos bloemen of een kaart kan zoveel steun beteken herken dat zeker.

 9. 11 november 2018 / 10:19

  Jeetje, ik bewonder je zo als ik je blogs lees. Die kleine gebaren kunnen inderdaad veel doen en komen vaak uit onverwachte hoek.

 10. Inge
  11 november 2018 / 11:59

  Als je ziek bent is het inderdaad moeilijker om positief te blijven. En gebaren als kaartjes en bloemetjes uit je omgeving helpen er altijd heel erg bij 🙂

 11. 11 november 2018 / 11:59

  Ik begrijp het helemaal. Doordat mensen aan je denken heb je het gevoel dat je wordt gezien. En dat word je ook echt. Dat weet ik zeker. Ik hoop oprecht dat je op een gegeven moment (en hopelijk snel) wat meer duidelijkheid krijgt. Dan weet je ook wat je eraan kunt doen en heb je een punt waar je naartoe kunt werken.

  • 11 november 2018 / 17:38

   Super lief van je! Ik hoop ook dat er snel duidelijkheid komt! Donderdag gaan we weer naar het ziekenhuis om te overleggen hoe het nu verder moet. We hopen in op het beste!
   Liefs,

 12. 11 november 2018 / 18:11

  Wauu wat knap dat je je zo kwestbaar stelt vind ik heel knap van je, het is inderdaad leuk om een kaartje of bloem te krijgen maar sociaal media kan zeker een positief bijdrag hebben… sterkt met alles

 13. 11 november 2018 / 22:27

  Ik wil je bij deze ook graag een hart onder je riem steken. Ik hoop dat je snel duidelijkheid krijgt en die onzekerheid tot het verleden behoort. Ik wens je veel sterkte

 14. 12 november 2018 / 10:19

  Positief blijven is zo lastig soms he, ik wens je veel succes donderdag <3

 15. 12 november 2018 / 12:38

  Zo heeft @lyndahome ook altijd de swap, altijd leuk om steun te ontvangen.

 16. 12 november 2018 / 18:28

  Het is zeker erg lastig positief te blijven. Maar hopelijk vind je wel de rust geluk en snel uitslag

 17. 12 november 2018 / 18:44

  Goed dat je positief blijft. Een goed artikel heb je geschreven.

 18. 12 november 2018 / 18:44

  Goed dat je positief blijft. Een goed artikel heb je geschreven.

 19. ingrid
  12 november 2018 / 19:43

  ik begrijp je helemaal en ik kan snappen dat de blog een uitlaatklep is en je rust geeft en misschien ook wel energie. ga zo door

 20. 13 november 2018 / 11:07

  Wat ontzettend lief van je klas dat ze je een kaart met een bos bloemen hebben gestuurd! Het feit dat ze je niet vergeten zijn doet zoveel met je.

 21. 14 november 2018 / 09:28

  Ik snap dat helemaal. In een moeilijke periode stuurde een vriendin me regelmatig een kaartje of een tijdschrift. Dat deed me enorm goed. Sindsdien let ik er op dat ik zelf ook zulke gebaren maak!

 22. Gabrielle
  19 november 2018 / 11:14

  Jammer dat je meestal eerst zelf (of in je nabije omgeving) iets moet meemaken. Ook ik heb enorm veel steun gehad aan kaartjes, appjes, facebookberichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *