Schrijven maakt kwetsbaar | Doe ik het wel goed genoeg?

Schrijven maakt kwetsbaar | doe ik het wel goed genoeg?

Schrijven maakt kwetsbaar. Alles wat ik op mijn blog schrijf kunnen anderen lezen en alles wat ik heb opgeschreven blijft nog heel lang bestaan. Daarom twijfel ik soms. Doe ik het wel goed? Vinden anderen het wel leuk om mijn blog te blijven lezen? Schrijf ik niet te veel over ziek zijn?

”In chaos zit creativiteit”

Schrijven is een proces van schrijven en schrappen, net zo lang tot er op papier staat wat je wil schrijven. Soms zit ik uren naar mijn laptop te kijken en te bedenken wat ik wil schrijven. Toch kan ik vaak niet op de juiste woorden niet vinden. Sterker nog: ik schrijf iets en er staan woorden op het papier maar het is net niet zoals ik het bedoel. De tekst brengt niet het juiste gevoel over. Dan blijft het net zo lang schrappen en opnieuw schrijven tot er staat wat ik bedoel.

”In de chaos zit creativiteit” Dit vind ik een onwijs mooie quote. Ik denk dat er ook een kern van waarheid in zit, omdat ik nu ziek ben wat de chaos symboliseert. In die chaos ben ik begonnen met mijn blog wat nogal wat creativiteit vergt. Ik vind het een onwijs mooie quote met een kern van waarheid. Ik wil het graag goed doen. Nu ik ziek ben is bloggen mijn enige hobby, waardoor ik het extreem goed wil doen. Voor mij is het erg belangrijk dat mijn blog er goed uit ziet en dat er regelmatig nieuwe artikelen op staan.

Gebruik van een blogschema

Op mijn blog gebruik ik alleen maar zelfgemaakte foto’s en ik besteed veel tijd aan het schrijven van mijn teksten. Hier ben ik eigenlijk wel een beetje trots op. Ondanks dat ik nog steeds erg ziek ben probeer ik er alles aan te doen om mijn blog draaiend te houden. Mijn blog zorgt ervoor dat ik mij nuttig voel. Ik kan heel veel dingen niet meer maar door aan mijn blog te werken zorgt dat bij mij voor veel voldoening. Ik kan mijn verhaal kwijt en mensen vinden het leuk om mijn verhaal te lezen.

Veel andere bloggers maken gebruik van vaste update tijden. Zij hebben een vast schema waardoor lezers precies weten wanneer er een nieuw artikel online komt. Aan de ene kant zou ik dit ook graag willen hanteren maar toch heb ik er bewust voor gekozen geen vast update schema te gebruiken. Ik kan namelijk niet garanderen dat ik op een vaste dag een nieuw artikel online heb staan. Stel dat ik mij langere tijd heel slecht voel? Dan heb ik wel de druk dat ik iets moet plaatsen. Om rust voor mijzelf te creëren heb ik er daarom voor gekozen om geen vast upload schema te hanteren. Bloggen vind ik hartstikke leuk dus ik probeer zo vaak mogelijk een nieuw artikel te plaatsen alleen dan zonder een vast schema.

Doe ik het wel goed?

Elke keer als ik een persoonlijk artikel online zet blijf ik het spannend vinden. Is het niet te persoonlijk? Willen anderen dit wel lezen? Soms twijfel. Schrijf ik niet te veel over ziek zijn? Straks vinden mensen dat ik zeur omdat ik het heel vaak heb over ziek zijn.

Ik ben mijn blog begonnen om mijn eigen verhaal op te schrijven en om mensen mee te nemen tijdens mijn onzekere tijd. Zullen ze ooit een diagnose vinden en word ik ooit beter? Op dit moment is ziek zijn een enorm groot onderdeel in mijn leven. Ik denk dan ook dat mijn blog mij weerspiegelt. Daarom lijkt het mij logisch dat er op mijn blog veel te vinden is over ziek zijn en over de onzekerheid van het niet weten wat ik heb.

Wat vinden jullie van mijn blog? Schrijf ik teveel over ziek zijn of vinden jullie het leuk om te lezen? Hebben jullie nog een onderwerp waar je graag een artikel over zou willen lezen?

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

26 Reacties

 1. 5 november 2018 / 10:24

  Ik denk juist dat het goed is dat je af en toe zo twijfelt, dat heb ik ook met mijn persoonlijke artikelen. En als jij hier graag over wilt schrijven dan moet je dat zeker doen.

 2. 5 november 2018 / 12:32

  Onzekerheid hoort bij het leven! Wanneer ik niet meer onzeker zou zijn, zou ik niet meer groeien! Immers door jezelf steeds af te blijven vragen: hoe doe ik het, wat kan er beter, wordt je vanzelf steeds beter. En volmaakt, wordt je gelukkig nooit !

 3. 5 november 2018 / 12:58

  Wat je schrijft vind ik heel herkenbaar. Ik kamp ook met die onzekere gedachten. ‘Is mijn blog wel goed genoeg?’ Maar uiteindelijk schrijf ik voornamelijk voor mezelf, omdat ik het graag doe. En dan kan ik die gedachten wel wat loslaten. Ik vind het bijvoorbeeld ook mooi dat je zegt dat je blog jou weerspiegelt. Als ziek zijn een groot onderdeel is in je leven dan vind ik het niet meer dan normaal dat je daar wat vaker over schrijft. Mij stoort dat helemààl niet! Integendeel. Ik vind het juist knap dat je zo open en eerlijk durft te schrijven over wat je meemaakt. Gewoon verder blijven doen zoals je bezigt bent zou ik zeggen. Voor mij is dat namelijk helemaal oké 😉

 4. 5 november 2018 / 15:11

  Lijkt me inderdaad heel lastig om je kwetsbaar op te stellen in blogs, maar ik denk dat je hierdoor wel veel mensen kan helpen met de artikelen die je schrijft.

 5. 5 november 2018 / 15:26

  Je stopt pas met groeien wanneer je denkt dat je alles al weet, dus vanuit dat opzicht is het goed dat je altijd blijft nadenken over wat beter kan en waar je nog aan wil werken. Ik lees je blog graag, en hou van je schrijfstijl, dus ik hoop nog lang mee te kunnen lezen.

 6. 5 november 2018 / 15:39

  Ik heb zelf een ook een ziekte en heb daarom ook bewust de beslissing genomen om niet met blogschema’s of deadlines te werken. Ik blog wanneer dat kan, dus soms verschijnen er drie in een week en soms wekenlang niets. Nouja, dat moet dan maar. Soms ben je gewoon te ziek om je ergens anders mee bezig te houden. Schrijven over ziekzijn maakt je enorm kwetsbaar, daarom is het ook zo knap!

 7. 5 november 2018 / 17:57

  Meid, je blog is geheel je eigen ding en daar schrijf jij over de dingen die jij kwijt wilt! Ik vind het vooral een hele positieve blog dat er ondanks het ziek zijn ook genoeg dingen zijn die je blij maakt en daarnaast vind ik het heel erg dapper van je dat je inderdaad zo open bent en ons deelgenoot maakt van je situatie.

 8. 5 november 2018 / 18:09

  Blog is iets van jezelf. Wil je over ziek zijn bloggen dan is het helemaal vrij om te doen. Lekker van je afschrijven.

 9. 5 november 2018 / 19:53

  Het is goed dat je dit allemaal van je afschrijft. Iedereen heeft zijn uitlaatklep.

 10. 5 november 2018 / 20:26

  Je moet bloggen over hetgeen jij graag wilt schrijven. De blog is jouw uitlaatklep dus gebruik die! Ik gebruik overigens ook geen vast blogschema hoor.

 11. 5 november 2018 / 21:43

  Wat herkenbaar dit, dat gevoel heb ik ook wel eens. Maar het is jouw blog dus jij bepaalt wat er komt en je doet het heel goed hoor xxx

 12. 6 november 2018 / 11:14

  Ik kan me goed voorstellen dat je blog een fantastische uitlaatklep is! Bloggen kan enorm veel plezier en voldoening geven is ook mijn ervaring.

 13. 6 november 2018 / 11:23

  Tuurlijk schrijf je niet teveel over ziek zijn: dat is de hele reden waarom je bent gaan bloggen toch! Als mensen vinden dat je zeurt dan moeten ze het maar niet lezen. Het is juist goed om een thema voor je blog te hebben en persoonlijk te zijn … en dat is het bij jou absoluut. En je doet het ook voor een groot deel voor jezelf denk ik, omdat dingen van je af schrijven gewoon heel fijn is!

 14. 6 november 2018 / 11:37

  Je mag bloggen waar je over wil bloggen ! Dat is de heerlijke vrijheid van bloggen! Geniet ervan!

 15. 6 november 2018 / 12:35

  Je kunt tegelijkertijd schrijven over wat je bezig houdt, over je ziekte, en toch ook informatief zijn voor je lezers. Die kunnen zich dan inleven in hoe het is voor jou.

 16. 6 november 2018 / 12:51

  Je schrijft hartstikke leuk en alleen maar goed dat je je zelf niet de druk op legt om in een vast stramien te posten. Nergens voor nodig ook!

 17. 6 november 2018 / 14:40

  Ik snap je wel hoor, ik doe het af en toe ook en dat is dan zeker kwetsbaar. Maar ook mooi denk ik!

 18. 6 november 2018 / 16:51

  Het is iets waar je graag mee bezig bent, en waar je trots op bent. Dus het maakt helemaal niets uit wat een ander denkt. Als die ander het niet goed vindt moet-ie maar niet lezen he. Maar ik lees tegenwoordig heel wat blogs, en erger me dood aan slecht taalgebruik en bij jou heb ik dat helemaal niet. Dus ik zou zeggen: doe gewoon lekker verder zoals je bezig bent.

 19. 6 november 2018 / 17:53

  Ik heb zelf ook een chronische ziekte en kies er bewust voor om daar niet over te schrijven, maar als jij dat wel fijn vindt moet je dat doen. Zelf zou ik het leuk vinden om meer over andere dingen te lezen. Je bent meer dan alleen je ziekte.

 20. 6 november 2018 / 19:08

  Ik twijfel ook altijd heel erg over dit soort persoonlijke artikelen, maar uiteindelijk zijn het dit soort artikelen die het vaakst gelezen worden. Doe waar jij je goed bij voelt!

 21. 6 november 2018 / 22:55

  Je mag schrijven wat je wilt. Dit is toch je blog en soort dagboek online. Vroeger schreef ik best wel regelmatig persoonlijke dingen (zoals toen ik nog klein was) maar nu wat minder omdat geen reden om wat te schrijven in mij blog.

 22. 7 november 2018 / 07:35

  Ik vind dat je het goed doet. Het is jouw blog en jij beslist dus! Het ene moment kan ik me goed aan mijn planning houden, het andere moment is er iets anders even heel belangrijk en laat ik de planning even varen…

 23. 7 november 2018 / 14:32

  Zo herkenbaar dit! Ik werk overigens ook niet met een planning, de ene week komt er dagelijks iets online, de andere week iets minder. Soms een week praktisch niks als het gewoon ff niet lukt. Of ik probeer berichten vooruit in te plannen. Maar het is jouw blog en jij bepaald wat en wanneer je schrijft toch 🙂 Zo zie ik het tenminste bij mezelf ook.
  Ik wil juist meer over mijn ziekte gaan schrijven, maar het lijkt er steeds niet van te komen en weet ook niet zo goed hoe ermee te beginnen, dus vind het altijd wel fijn om te lezen dat anderen dat ook gewoon doen 🙂

 24. 8 november 2018 / 14:43

  Wat een mooi artikel weer! Blijf lekker schrijven en je uiten. Chronisch ziek en daardoor veel thuis zijn is heel zwaar, dus als dit jou een goed gevoel geeft, do it! Ook al post je elke dag over je ziek zijn. Dit is wie jij nu bent en wat je nu meemaakt. Dikke hug en heel veel sterkte!

 25. 15 november 2018 / 22:11

  Het belangrijkste is dat jij plezier in het bloggen beleeft en je ei erin kwijt kan. Als het jouw help, om over je ziekte van je af te schrijven. Dan moet je daar vooral mee doorgaan.

  Zelf heb in ook geen vaste blogschema en is her voor mij her belangrijkste dat ik plezier in het bloggen blijft houden en zelf er tevreden over bent. Zeker omdat ik dyslectie heb, doe ik er veel langer over dan een gemiddeld persoon. Toch leer ik ontzettend veel van mijn blog, waar ik heel erg blij mee bent en als ik iets persoonlijk neerzet, dan bewaar ik deze en lees ik het later weer opnieuw. Wanneer mijn gevoel zegt dat ik moet plaatsen, dan doe ik dat en anders niet. Een lezer hoeft niet alles van mij te weten, ook al is dat wel eens lastig als je een persoonlijke blog hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *