Terugblik op mijn 2019 (jaaroverzicht)

Terugblik op mijn 2019 (jaaroverzicht)

Vandaag is het de aller laatste dag van 2019. Het was het jaar waarin ik mijn havo diploma haalde maar ook stopte met school. Het was het jaar waarin ik steeds zieker werd maar waarbij er ook veel dingen duidelijk werden. Vorig jaar maakte ik een jaaroverzicht van mijn 2018. Dit vond ik zo ontzettend leuk dat ik ook voor dit jaar een jaaroverzicht van mijn 2019 heb gemaakt!

Januari

Ik wilde dat er iemand voor de aller laatste keer naar mijn klachten ging kijken. Zie het als mijn laatste kans om beter te worden. Na lang zoeken vond ik een arts die mij wel geschikt leek dus ik werd doorverwezen naar een universitaire ziekenhuis. Op 21 januari was het zover. Mijn eerste afspraak in het UMC. Hier trof ik een arts die mijn klachten vanaf het eerste moment serieus nam. Vele onderzoeken volgden en uiteindelijk zou er een kijkoperatie komen die veel dingen kon verduidelijken. Ook werden er verschillende medicijnen voorgeschreven die er hopelijk voor zouden gaan zorgen dat ik mij een beetje beter zou gaan voelen.

februari, maart en april

Februari stond voor mij in het teken van de nieuwe medicijnen (en alle bijwerkingen). Mijn arts had onder andere een bepaald medicijnen in de vorm van injecties voorgeschreven. Dit medicijn is een nogal omstreden middel. Het heeft namelijk heel erg veel bijwerkingen en je mag het niet langer dan een of twee jaar gebruiken. Ik heb heel erg lang nagedacht of ik dit medicijn wel wilde gebruiken. Ik heb heel veel overlegd met mijn arts over de voor en nadelen van dit medicijn en uiteindelijk hebben we samen besloten om het medicijn te gaan gebruiken voor ongeveer een jaar. De eerste injectie werd opgehaald bij de apotheek en niet veel later werd de injectie gezet. De eerste injectie was een feit!

Maart en april stonden in het teken van de bijwerkingen van de nieuwe medicijnen. De laatste dingen voor school werden ingeleverd en afgerond.

mei

De maand mei stond voor mij gelijk aan de eindexamens. In deze maand zou ik eindexamen gaan doen voor de havo. Deze maand heb ik dan ook voornamelijk tussen mijn schoolboeken doorgebracht. Veel leren, veel oude examens maken en ook heel veel stress.

Tijdens deze maand stond ik nog eens extra stil bij alles wat school voor mij heeft gedaan in de periode dat ik ziek werd. Ik vind het zo bijzonder dat alle leraren er samen met mij voor hebben gezorgd dat ik uiteindelijk mijn havo diploma heb gehaald. Zonder hun was het namelijk niet gelukt! Ik maakte voor iedere leraar een kaartje, ik kocht een cadeautje en ik maakte nog een zelf gemaakt cadeau. Ik wilde het voordat de examens begonnen geven, om te laten zien dat ik iedereen zo ontzettend dankbaar ben voor alles dat ze hebben gedaan.

juni

De maand waarin ik achttien  jaar werd! Ik werd overladen met lieve berichtjes, kaartjes en cadeau’s! Ik vond het zo lief dat er zoveel mensen aan mij dachten!

Op achtentwintig juni hoorde ik dat ik geslaagd was voor de havo! Dit was voor mij echt een ontzettend hoogtepunt. De afgelopen twee jaar heb ik er namelijk alles aan gedaan om te kunnen slagen. Ik was veel niet op school en heel veel dingen heb ik thuis moeten doen dus het was enorm fijn dat ik ondanks alles toch mijn diploma had gehaald.

juli

In de maand juli hadden we mijn diploma uitreiking. Eindelijk had ik na jaren van hard werken mijn felbegeerde havo diploma in handen. Het toegangsbewijs voor de hogeschool. Het papiertje dat van groot belang was voor mijn toekomst. Helaas kwam het niet zover. Ik was te ziek om te kunnen studeren. Met pijn in mijn hart heb ik mij moeten uitschrijven bij mijn droom studie rechten. Ik ging stoppen met school, omdat ik op dit moment te ziek was om te studeren.

augustus

De maand augustus was voor mij echt een enorm hoogtepunt van het jaar 2019! Dit was de maand waarin we op vakantie gingen naar Spanje. We hadden een vakantie geboekt naar de Canarische eilanden. Naar het eiland: Fuerteventura. Het was zo ontzettend mooi daar! We hebben als gezin heel veel mooie herinneringen gemaakt maar overal hangt altijd de schaduw overheen van mijn ziekte. Van te voren maakte ik mij enorm veel zorgen over hoe het tijdens de vakantie zou gaan met mijn gezondheid. Ben ik niet te te ziek om op vakantie te gaan??

Tijdens de vakantie deden we verschillende dingen. We probeerde intensieve activiteiten zoals winkelen af te wisselen met minder intensieve dingen zoals naar het strand gaan. Toch vroeg deze vakantie behoorlijk veel van mijn lijf. Na de vakantie was ik hartstikke moe, ik had veel pijn en heel veel klachten. Toch was het het 100% waard! Het was een vakantie om nooit te vergeten!

september

Vanaf vandaag begon mijn tussenjaar.Vooraf had ik ontzettend hoge verwachtingen. Ik zou dit jaar beter worden, vroeg opstaan, productief zijn en een thuis studie oppakken. Ik vond het confronterend om te zien dat iedereen weer naar school toe ging, terwijl ik niks kon. In de periode waarin ik niks hoefde werd pijnlijk duidelijk hoe ziek ik ben. Ik sliep zo ongeveer dertien uur per nacht en zodra ik wakker werd verlangde ik weer terug naar mijn bed. Alles in mijn lijf deed pijn. Een studie leek op dit moment verder weg dan ooit.

Ik schreef mij in voor een tekencursus en iedere maandag deed ik ontzettend mijn best om uit bed te komen om naar deze cursus te gaan. Ik leerde hartstikke veel nieuwe dingen tijdens deze cursus en ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen. Inmiddels heb ik mij ingeschreven om deel twee van deze tekencursus te gaan doen!

oktober

De maand oktober was de maand van mijn kijkoperatie. Eerst stond deze gepland op drie oktober maar doordat het verkeerd gepland was ging deze datum niet door. De eerst volgende datum waarom mijn arts kon opereren was tweeëntwintig november. Dat zou nog wel heel lang duren. ik zou dan nog zes weken moeten wachten. Hier kon niemand iets aan doen dus er zat niks anders op dan wachten.

Totdat ik uit het niks extreme pijn kreeg. Eerst besloot ik het even aan te kijken maar toen de pijn niet weg ging besloot ik om contact op te nemen met mijn arts. Wat bleek? De medicijnen die ik sinds februari gebruikte, werkte niet meer voldoende.

Op 25 oktober was ik versneld aan de beurt voor de kijkoperatie. Mijn eigen arts besloot om enkele collega’s mee te laten kijken, omdat het toch behoorlijk complex was. Tijdens deze kijkoperatie werden er bepaalde dingen duidelijk en direct werden er nieuwe medicijnen gestart.

november en december

De maand november en december heb ik eigenlijk vooral in mijn pyjama op de bank doorgebracht. Na de kijkoperatie had ik heel erg veel pijn. De kijkoperatie maakte bepaalde dingen duidelijk en ik had het hier heel zwaar mee. Ik heb veel nagedacht en dingen op een rijtje gezet. De afgelopen twee maanden waren zwaar. Om die reden heb ik de afgelopen tijd ook niet zoveel van mij laten horen. Ik had mijn handen vol aan mijn eigen gedachtes die ik probeerde op een rijtje te zetten. Ook zijn we na de kijkoperatie meteen gestart met nieuwe medicijnen. Deze medicijnen zorgen voor ontzettend veel bijwerkingen, waardoor ik vooral veel thuis zit.

Samen met mijn ouders en zus hebben we kerst gevierd. Voor het eerst hadden we allemaal cadeautjes voor elkaar gekocht. Het was zo ontzettend leuk! Op tweede kerstdag hebben we gegourmet samen met vrienden. En nu is het alweer bijna 2020! Het was een zwaar jaar met veel verdriet maar ook heel erg veel blijdschap en liefde.

Ik hoop met heel mijn hart dat jullie een heel fijn jaar hebben gehad. Ik hoop dat al jullie dromen uit mogen komen in het nieuwe jaar! Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een heel gelukkig, gezond en geliefd 2020!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *