Wat doe je als je ziek thuis bent?

Wat doe je als je ziek thuis bent?

Het voelt vast alsof je heel lang vakantie hebt nu je zo lang thuis zit. Wat doe je dan als je de hele dag thuis zit? Probeer anders om eens een nieuwe hobby te zoeken. Dit zijn enkele opmerkingen die ik de afgelopen tijd kreeg. Goed bedoelt natuurlijk en hierom besloot ik om er iets over te schrijven.

Lekker zo lang vakantie

Ik zou zo graag willen beginnen aan een nieuwe hobby of iets anders leuks gaan doen. Helaas zit dat er op dit moment niet in. Ik zit thuis, omdat ik te ziek en vermoeid ben om iets te doen.

Voor anderen lijkt het misschien heel prettig en relaxed om een dagje thuis te zijn maar geloof me als je weken thuis zit en eigenlijk niks kan doen ga je je al snel vervelen. Ik wil zo graag dat het voelde als vakantie. Tijdens de vakantie kun je lekker op de bank films kijken, uitslapen of naar de stad maar ik zit al weken thuis, omdat ik ziek ben. Wat doe je dan als je zo lang ziek bent en thuis zit? Hetzelfde als ieder ander die bijvoorbeeld hele ernstige griep heeft en daarom ziek thuis is.

Natuurlijk zou ik graag willen zeggen: Ik zit thuis maar ik heb vandaag drie uur besteed aan mijn huiswerk, ik heb een blogpost geschreven en ik heb een stuk gelopen. Als ik die dingen weer kon dan zou ik niet meer thuis zitten maar naar school gaan. Op dit moment probeer ik om een dag per week naar school te gaan en de rest van de week ben ik thuis.

Hoe ziet dag eruit?

’s ochtends sta ik op, ik ga douchen, aankleden en ontbijten. Hierna ga ik altijd even op de bank zitten om uit te rusten. Vervolgens probeer ik als het lukt om iets van huiswerk te maken. Rond twaalf uur gaan we lunchen en na die tijd probeer ik ook om even uit te rusten. Halverwege de middag probeer ik dan om weer iets te gaan doen zoals een boek lezen, een blog schrijven of even naar de winkel fietsen of lopen. Vaak lukt het om iets te doen maar op sommige dagen ben ik onwijs misselijk/zie ik slecht waardoor het niet lukt om iets te doen.

Eten is altijd lastig en kost daarom veel energie. Daar schreef ik eerder al een artikel over: Misselijk? Dat heb ik ook wel eens!

Het avond eten proberen we altijd samen te doen. Gezellig met zijn alleen aan de tafel eten. Daarna kijken we samen televisie totdat iedereen naar bed gaat.

Voordat ik ga slapen neem ik altijd al mijn medicijnen. Dit zijn er nogal veel dus ik moet goed opletten dat ik alles heb ingenomen. In slaap vallen is altijd een dingetje. Het duurt namelijk onwijs lang voordat ik in slaap val. Soms duurt het wel uren voordat ik in slaap val en soms val ik meteen in slaap. Als ik een goede nacht heb slaap ik de hele nacht door maar het gebeurt ook dat meerdere keren per week dat ik ’s nachts heel vaak wakker ben. Ik probeer altijd acht a negen uur per nacht te slapen. Ook al word ik nooit echt uitgerust wakker vind ik toch dat het gezond is om genoeg uur te slapen. Daarom probeer ik altijd om minimaal zeven uur per nacht te slapen.

Zo ziet mijn dag er ongeveer uit als ik niet naar school ga. Als ik wel ergens heen moet ziet mijn dag er natuurlijk anders uit. Later zal ik hier ook nog een uitgebreid artikel over schrijven.

Alles kost energie

Op het moment dat je ziek bent (ten minste in mijn geval) kost alles energie. Zelfs de meest gewone dingen kosten mij onwijs veel energie. Als ik ’s ochtends opsta, douche, mij aankleed en ontbijt heb gemaakt ben ik al moe. Het stomme is dat ik al moe opsta dus als ik dan iets ga doen wordt de moeheid eigenlijk dubbel zo erg.

Het stomme is dat het elke dag anders kan zijn. Op de ene dag kan ik meer dan op een andere dag. Je kunt dus nooit vooraf iets plannen, omdat je niet weet hoe je je die dag zal voelen. Op dit moment probeer ik onwijs te genieten van alle kleine dingen.

Zo vind ik het onwijs leuk om een blogpost te maken. Het duurt misschien drie keer zo lang als bij een ander, omdat mijn concentratie niet erg goed is en ik het niet goed kan zien maar als mijn artikel eenmaal af is ben ik ontzettend trots. Daarom betekend mijn blog op dit moment onwijs veel voor mij!

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

51 Reacties

 1. 10 oktober 2018 / 21:45

  Heel herkenbaar wat je schrijft! Ook wat je zegt over je blog. Voor mij geldt dat namelijk ook. Het is fijn dat je ondanks je ziekte toch iets kunt produceren. Ik hoop dat het snel weer wat beter met je gaat.

  • 11 oktober 2018 / 10:47

   Wat vervelend dat je je hierin herkend! Gelukkig is bloggen ook een uitkomst voor jou! Het is inderdaad fijn om te kunnen bloggen. Zo houd ik contact met andere mensen en zo kan ik mijn verhaal delen met andere mensen. Het bloggen heeft me tot nu toe alleen nog maar mooie dingen opgeleverd!

 2. 10 oktober 2018 / 23:07

  Zeer herkenbaar zulke opmerkingen over ziek thuis zitten. Ik zeg dan ook altijd maar tegen diegene die zo’n opmerking maakt van als jij de griep hebt en daardoor ziek thuis zit is dat ook niet fijn toch, nou zo voel ik mij ook elke dag. Meestal helpt dat wel om wat meer begrip te krijgen.
  Sterkte meis en dikke knuffel!

  • 11 oktober 2018 / 10:45

   Het is inderdaad lastig om begrip te krijgen. Vaak denken mensen dat je thuis zit maar dan nog genoeg tijd hebt om te beginnen aan een nieuwe hobby/sport. Wat veel mensen zich helaas nog niet zo goed realiseren is dat wanneer je ziek bent alles energie kost. Daarom heb ik ook dit artikel geschreven hihi.
   Hopelijk voel jij je ook snel beter! Liefs,

 3. 11 oktober 2018 / 11:28

  Als je inderdaad elke dag werkt, wil je gewoon wel eens een dagje helemaal niks maar als het zoals in jouw geval noodgedwongen is, dan wordt het een heel ander verhaal en duren de dagen extreem lang. Hopelijk komen er steeds meer dagen waarop je kunt genieten!

 4. 11 oktober 2018 / 12:42

  als je niet ziek was, dan zat je niet thuis….kan me heel goed voorstellen dat je zou willen dat het als vakantie aanvoelt.. Knap dat je er toch een ritme in weet te houden

 5. 11 oktober 2018 / 12:59

  Zo ontzettend herkenbaar! Ik zit momenteel ook in de ziektewet en ik vind die vragen en opmerkingen ronduit irritant. Mijn bedrijfsleider heeft ook totaal geen begrip heb ik het idee, dan krijg je vragen als ‘Wat doe je thuis dan de hele dag? Dan kun je toch ook hier aanwezig zijn?’. Ze snappen het gewoon niet en ik ben het inmiddels zat om het uit te blijven leggen, zo frustrerend..

 6. 11 oktober 2018 / 13:25

  Ik ben ook een hele tijd geleden lange tijd ziek geweest. Ik wou veel dingen doen maar dat lukte gewoon niet. Blij voor jou dat je het bloggen hebt. Hopelijk is dit een goeie uitlaatklep voor jou.

 7. 11 oktober 2018 / 19:43

  Pdf wat vervelend. Momenteel ben ik werkloos en iedereen zegt ook: toch juist lekker even! Blablabla, ik wil echt niets liever als werken.. goed dat je wel zoveel mogelijk op een dag doet ( als de ziekte het toelaat) knap hoor!

 8. Frederique
  11 oktober 2018 / 19:46

  Blijven bloggen dus! Soms is het fijn om zo’n soort van houvast te hebben.

 9. Lizzie
  11 oktober 2018 / 19:47

  Zo fijn dat je blog je zoveel positieve energie oplevert! Je mag absoluut trots op jezelf zijn!

 10. 11 oktober 2018 / 19:59

  Ik begrijp je volkomen! Belangrijk is wel om voldoende te drinken en in ieder geval iets te eten. Zelf ben ik niet vaak ziek, maar ik wens jou wel van harte beterschap!!

 11. 11 oktober 2018 / 20:12

  Nare vragen van buitenstaanders die nooit kunnen weten wat jij voelt. Hoe vaak ik ook niet heb gehoord: “Wat fijn dat je vanuit huis kunt werken. Kan je dan even een pakketje voor mij aannemen? / Hoezo geen tijd om koffie te drinken, je bent toch thuis?” En ga zo maar door. Het is niet makkelijk, maar probeer je niet gek te laten maken door anderen. Jij weet wat je voelt, hoe je jezelf voelt en een ander niet. Klaar.

 12. 11 oktober 2018 / 20:40

  Heel vervelend dat je zo snel afgeleid ben en alles zoveel energie kost

 13. 12 oktober 2018 / 07:59

  Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die dit niet begrijpen. Juist, omdat je energie wisselt. Heel vervelend voor jou, maar dus zaak om goed te luisteren naar je lichaam. Ik vind het knap dat je toch lekker door blijft bloggen en zo open en oprecht schrijft over wat je hebt.

 14. 12 oktober 2018 / 09:02

  Ik zit toevallig deze week thuis met een grieperig gevoel maar ik zal blij zijn als ik maandag terug aan het werk kan! . Verveel me na 3 dagen al steendood.

 15. lodi
  12 oktober 2018 / 09:13

  Het zal misschien bij anderen zo fijn in de oren klinken, maar jij weet ondertussen wel beter. Fijn dat het schrijven je zoveel voldoening kan geven.

 16. 12 oktober 2018 / 10:57

  het lijkt me super frustrerend. wel fijn dat je het van je af kunt schrijven en daar een stuk voldoeinig uit haalt

 17. 12 oktober 2018 / 11:04

  Heel herkenbaar dat je niet weet wat je moet als je lange tijd ziek thuis zit. Had dit ook toen ik 7 maanden thuis zat door een Burn-out en een depressie. Had ook geen werk of school om mij bezig te houden, en de hele dag Netflixen was voor mij geen optie. Wat ik wel probeerde is gewoon een regelmaat vast te houden, net als jij.

 18. naomi
  12 oktober 2018 / 11:54

  Heb nu een jaar ook ziek thuis gezeten maar vond het helemaal niet fijn alle dagen gaan op elkaar lijken

 19. 12 oktober 2018 / 13:16

  Ik herken het wel wat je zegt. Sommige mensen gaan ‘even’ douchen. Voor mij is dat een uitputtingslag die je niet makkelijk kunt uitleggen aan de buitenwereld.

 20. 12 oktober 2018 / 15:35

  Wat een mooi artikel! Zo herkenbaar wat je schrijft over dat je blog je afleiding is. Ik lig ook al maanden ziek op de bank (hernia) en dat thuiszitten is vreselijk. Ik begrijp je dus heel goed. Hou vol meisje! X

 21. 12 oktober 2018 / 21:24

  Zeer herkenbare opmerkingen nu ik al een paar maanden thuis zit. Niet voor de lol natuurlijk, maar wel omdat mijn knie kapot is. Soms heb ik goede dagen en dan kan ik er lekker op uit gaan. Hiervoor moet ik dan in de avond wel de rekening betalen, want dan zit ik met de knie op de bank en help de pijnstillers ook niet meer.

  Soms heb ik ook echt dagen, dat ik bijna niet kan lopen en dat is dan wel de andere kant van het verhaal. Alleen dan hoor je ze niet en als ze je zien, dan begrijpen ze je niet.

 22. 12 oktober 2018 / 21:30

  Het lijkt mij heel heftig om zoveel thuis te zitten! Ik kan mij voorstellen dat het frustrerend is dat je wel dingen wil maar het niet gaat. Dat laatste herken ik wel, omdat ik vaak pijn heb. Maar het is gelukkig niet zo erg dat ik thuis moet zitten. Sterkte!

 23. Sofie
  13 oktober 2018 / 08:52

  Ik herken veel van wat je schrijft! Vooral de vermoeidheid. Hopelijk voel je je gauw wat beter!

 24. 13 oktober 2018 / 09:24

  Mooi hoe je de dingen omschrijft! ik hoop dat je uit je blog veel krachten haalt want bloggen doe je super goed!

 25. 13 oktober 2018 / 09:25

  Goed dat je juist van de kleine dingen toch geniet Ik heb ook heel lang thuis gezeten, dag in dag uit. Ik weet dus deels hoe je je voelt. Vind je kaartjes ontvangen en versturen leuk? Laat het me dan even weten

  • 13 oktober 2018 / 13:11

   Hey lieve Balou,
   Het lijkt me heel leuk om kaartjes te versturen en te ontvangen! Je mag mij altijd een mailtje sturen!
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 26. 13 oktober 2018 / 11:04

  Wat mooi geschreven en wat vervelend dat je eigenlijk nooit iets van tevoren kunt plannen. Maar zie het als iets positiefs; zo zit een goede dag vol verrassingen!

 27. 13 oktober 2018 / 13:43

  Het lijkt me heel naar : je wil zo veel en er kan maar zo weinig uit je handen komen…dat moet heel rot voelen

 28. 13 oktober 2018 / 14:18

  Wat ontzettend vervelend. Wel fijn dat je dingen probeert te doen die kunnen.

 29. 13 oktober 2018 / 14:48

  Zo irritant, al die opmerkingen van mensen. Sommige mensen begrijpen er ook echt helemaal niks van!

 30. 13 oktober 2018 / 21:49

  Wat vervelend, fijn dat je zoveel kracht uit je blog haalt.
  Ik hoop dat je je snel beter gaat voelen.

 31. 14 oktober 2018 / 14:56

  Vervelend dat je soms dagen niks kunt doen. Zo te lezen probeer je in ieder geval wel positief te blijven!

 32. 14 oktober 2018 / 19:58

  Superrot voor je… Opmerkingen van mensen die goed bedoelt zijn, maar je eigenlijk vermoeien omdat ze zo “waardeloos” zijn, om het zo maar even te benoemen. Ik heb dit dan niet met ziek zijn, maar met mijn knie blessure/aandoening, ik snap dus precies hoe je je voelt qua opmerkingen…
  Heb je inmiddels al een indicatie van wat je hebt? Ik lees zo af en toe je blog, ik ben niet helemaal up-to-date, sorry!
  Hopen dat er weer een aantal goede dagen aankomen voor je X!

 33. 15 oktober 2018 / 23:08

  Super herkenbaar om te lezen… Meestal lig ik alleen in bed en doe niets omdat ik inderdaad geen energie heb.

 34. 6 november 2018 / 14:37

  Hi Yousra, wat vreselijk om altijd zo moe te zijn, en al dat onbegrip over je heen te krijgen. Probeer het langs je heen te laten gaan, hoe moeilijk dat soms ook is. En wat maakt het uit dat een blogpost maken misschien langer duurt dan bij een ander? Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt!
  En ik moet zeggen bij mij wisselt het schrijven ook hoor. De ene post komt er “vanzelf” uitrollen en de andere post ben ik een hele dag mee bezig, aanpassen, bijschaven…
  Kortom, je vind het leuk om te doen, je doet het, en wij vinden het leuk om te lezen!

 35. Rosanne
  6 november 2018 / 16:20

  Wat fijn dat je zoveel uit je blog haalt! En door open te schrijven, denk ik dat mensen je ook beter begrijpen en minder snel opmerkingen maken die goed bedoeld zijn maar niet helpen. Sterkte!

 36. 6 november 2018 / 16:33

  Het lijkt me heel lastig om hiermee te moeten dealen. Nooit echt vooruit kunnen plannen, goed bedoelde reacties die anders overkomen…sterkte.

 37. 6 november 2018 / 16:38

  Knap dat je een routine probeert te hebben ondanks dat je je zo voelt!

 38. 6 november 2018 / 21:08

  Ik heb een hekel aan het langdurig thuis ziek zitten sommigen zeggen gemakkelijk oh lekker vakantie of kan je lekker je huishouden doen. Nou nee, ben liever aan het werk dan thuis te zitten en energie en kracht te zoeken

 39. 8 november 2018 / 15:20

  Je hebt dit heel mooi omschreven, ziek zijn is inderdaad geen vakantie. Ik vind je een sterke vrouw die het beste maakt van het leven haar gegeven heeft. Ik hoop dat je toch binnenkort je beter mag voelen zodat je meer energie hebt om terug meer te kunnen genieten

 40. 8 november 2018 / 16:36

  mooi en dapper geschreven weer, lijkt me heel moeilijk voor je. Nogmaals sterkte!

 41. 31 maart 2019 / 14:17

  Zo herkenbaar! Toen ik thuis zat met een burn-out kreeg ik ook steeds van die opmerkingen. Heerlijk dat je lekker kunt Netflixen. In het begin kon ik me niet eens concentreren zoiets te kijken. De vaatwasser leeg maken was al een hele onderneming, er was niks leuk aan! Mooi dat je dit soort dingen durft te delen op je blog!

  Liefs Hanneke

 42. 19 juli 2019 / 22:30

  Heel herkenbaar. Zelf op de arbeidsmarkt en chronisch ziek. Lange periodes afwezig en lange periodes deeltijds werken.

  Als ik uit wil leggen dat mijn lichaam anders werkt dan gebruik ik de lepeltheorie, battery charge analogie en/of de prikkeltheorie.

  Succes met je zoektocht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *