Ziek? Maar je ziet er helemaal niet ziek uit?

Ziek? Maar je ziet er helemaal niet ziek uit!

Vaak vertellen mensen mij dat ik er niet ziek uit zie maar is dat geen cliché? Dat alle mensen die ziek zijn: koorts hebben, wit weg getrokken zijn en in een rolstoel zitten? Ziek zijn is zo veel meer dan dat. Al helemaal als je langere tijd ziek bent. Juist dan doe je er alles aan om er ondanks alle ongemakken zo goed mogelijk uit te zien.

Zodra ik mijn verhaal vertel zeggen mensen vaak: ”Ziek? Maar je ziet er helemaal niet ziek uit?” Een goedbedoelde opmerking om mij een hart onder de riem te steken maar toch vind ik die opmerking lastig. Voor mij voelt het alsof ik mij moet verdedigen. Je ziet er niet ziek uit dus je zal ook niet ziek zijn. Ik weet ook dat de opmerking niet zo bedoeld wordt maar toch voelt het raar. (Sommige mensen die zelf ook ziek zijn zullen dit misschien wel herkennen)

Onzichtbaar ziek

Het ziek zijn speelt zich bij mij voornamelijk af in mijn lichaam zonder dat je daar aan de buitenkant iets van ziet. Zo ziet niemand dat ik zo misselijk ben, mijn ogen bijna dicht vallen van vermoeidheid, dat de hele wereld draait of dat ik me niet kan concentreren en mijn gedachten de hele tijd af dwalen. Alleen als je mij heel goed kent kun je aan kleine details zien dat ik mij niet goed voel maar als ik in de klas zit zal niemand vragen of ik mij wel goed voel omdat ik er gewoon goed uit zie.

Is het handig dat niemand kan zien dat ik ziek ben? Niet altijd. Soms levert het zelf behoorlijk wat onbegrip op want je ziet er goed uit dus dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Toch voel ik mij prettiger als ik er goed uit zie ook al voel ik mij hartstikke niet fijn.

Ziek zijn verbergen

Niemand wil er ziek uit zien. Natuurlijk heb ik ook ”slechte” dagen waarbij je duidelijk kan zien dat ik ziek ben maar dan probeer ik dat een beetje te verbloemen. Als ik benauwd ben van de misselijkheid, al nachten niet heb geslapen en mijn gezicht wit is van vermoeidheid wil ik dit natuurlijk niet laten zien. Op deze dagen sta ik voor de spiegel alles een beetje weg te werken dus: concealer onder mijn ogen, blush op mijn wangen, mascara op mijn wimpers en rode lippenstift op. Natuurlijk doe ik dit niet als ik de deur niet uit ga maar als ik wel ergens heen moet voelt het voor mij prettiger als ik er goed uit zie. Net als ieder ander wil ik de beste versie van mijzelf laten zien zodat ik mij op mijn gemak voel.

Ik wil (misschien heel stom) niet sneu gevonden worden want naast het ziek zijn ben ik ook nog Yousra Yasmine. Ik weet dat het goed bedoeld wordt maar toch vind ik het niet prettig als iemand heel vaak vraagt ”Gaat het wel goed met je?” of ”kun je dat wel?” Juist daarom vind ik het fijn om make-up op te doen zodat niemand kan zien dat ik mij niet goed voel en zo kan ik gewoon mee met de flow.

ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

37 Reacties

 1. 16 augustus 2018 / 09:21

  Helaas heel herkenbaar. Zo frustrerend dat sommige mensen maar dingen roepen zonder na te denken!

 2. 16 augustus 2018 / 10:16

  Ja, het is inderdaad erg jammer dat de buitenwereld daar zo hard in kan zijn terwijl er onder het masker van veel mensen heel wat schuil gaat. Ziek zijn is niet altijd te zien en ik snap heel goed dat je dat ook zoveel mogelijk wilt verbloemen omdat je er niet door iedereen aan herinnert wilt worden.

 3. 16 augustus 2018 / 10:41

  Mooi omschreven, wauwie! Ik heb Autisme en dit ziet letterlijk niemand aan de buitenkant, waardoor veel mensen alleen mijn leuke, mooie kant zien.. het is zoveel meer dan alleen de buitenkant, ik snap zo goed wat je bedoeld! Liefs, Balou xoxo

  • 18 augustus 2018 / 16:18

   Wat lief van je! Dankjewel! Ik snap je helemaal. Autisme ziet helemaal niemand aan de buitenkant waardoor iedereen denkt dat het hartstikke goed gaat terwijl je soms misschien ook mindere momenten hebt. Dat lijkt me ook heel lastig.
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 4. 16 augustus 2018 / 13:29

  Helaas herkenbaar, ik vind het zelf ook aan de ene kant vervelend dat je vanaf de buitenkant niets ziet, maar aan de andere kant ook wel weer fijn.

 5. 16 augustus 2018 / 14:09

  Mensen hebben sowieso veel te vaak vooroordelen over anderen. Zo jammer! Inderdaad kan je vaak niet zien aan de buitenkant dat er iets mis is. Meteen zeggen bijvoorbeeld, nou die ene verdieping kan je toch wel met de trap doen! Ehmm, nou, vandaag even niet. En dan nog, wat maakt jou dat uit? Mensen zou beter eerst na kunnen denken dan meteen een vooroordeel eruit flappen!

 6. 16 augustus 2018 / 15:48

  Heel erg herkenbaar. Je kan je doodziek voelen en zijn en toch denken mensen dat je in blakende gezondheid verkeerd. Tenzij het zichtbaar is, zoals een gips arm/been of een infuus of iets dergelijks.

 7. Naomi
  16 augustus 2018 / 17:34

  erg herkenbaar helaas heb ook een ziekte die je niet van de buitenkant kan zien

 8. 16 augustus 2018 / 20:29

  Heeeeel erg herkenbaar. Niemand ziet het maar ik verga van zoveel pijn ben zo beroerd maar dat ziet niemand

  • 18 augustus 2018 / 16:13

   Wat naar dat je zo veel pijn hebt! Voor mij helaas ook heel herkenbaar. Als ik zelf heel veel pijn heb, ben ik vaak bang dat ik anderen tot last ben als ik hulp vraag.Maar door geen hulp te vragen help je jezelf niet verder. Ik heb daarom in de vakantie besloten om wat opener over de dingen te zijn om mijzelf en anderen verder te helpen 😉
   Veel sterkte met de pijn en hopen dat het snel beter gaat.
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 9. 16 augustus 2018 / 20:34

  Naar… hoop dat er een oplossing voor je komt zodat je je beter gaat voelen.

 10. 17 augustus 2018 / 06:44

  Het valt ook niet mee om het goed te doen is mijn ervaring. Wat je ook zegt, het is vaak het verkeerde. Erg lastig vind ik dat.

  • 18 augustus 2018 / 16:15

   Het is inderdaad heel lastig om iets te zeggen. Maar ik heb liever dat iemand wel iets zegt en dan misschien niet het juiste zegt dan dat iemand helemaal niks zegt. Want door iets te zeggen (ook al is het het verkeerde) help je die ander en steun je de ander.
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 11. 17 augustus 2018 / 07:50

  Mensen oordelen soms erg snel inderdaad. Aan de ene kant fijn dat je niks ziet, maar het maakt het wel lastig. M’n vrouw is ook chronisch ziek en dit zie je ook niet, dat maakt het soms een strijd met de buitenwereld.

  • 18 augustus 2018 / 16:10

   Wat lief dat je reageert! Het is inderdaad lastig dat mensen zo snel oordelen. Sterkte voor je vrouw!
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 12. 17 augustus 2018 / 08:44

  Ik vind de opmerking ‘maar je ziet er helemaal niet ziek uit’ eigenlijk helemaal niet goedbedoeld. Is toch gewoon een domme opmerking om te zeggen … alsof ze twijfelen of je wel echt ziek bent. Je gaat er goed mee om, sterk van je!

 13. 17 augustus 2018 / 20:51

  Wat is het allemaal mooi geschreven. Af en toe krijg ik die opmerking ook wel eens en ook al is het maar af en toe vind ik het heel onaangenaam. Daarom begrijp ik helemaal het gevoel dat je hierbij krijgt. Sterkte met je ziekte X

 14. 18 augustus 2018 / 10:33

  Mensen oordelen inderdaad heel snel. Ze behandelen iemand met veel meer zorg om hen te helpen ook al wil de persoon in kwestie even vergeten dat ze ziek is. Mensen bedoelen het goed maar dat komt niet altijd juist over vrees ik. X

 15. 18 augustus 2018 / 12:56

  Ach ja wat is dat frustrerend. Ik kan me heel goed indenken dat die vaak goed bedoelde bezorgdheid lang niet altijd fijn is.

 16. 18 augustus 2018 / 13:02

  Vervelend dat andere mensen het altijd beter denken te weten, maar ze voelen helemaal niet wat jij voelt! Mooi dat je je hier zo over uitspreekt, dat mag ook best wel eens gezegd worden. Hopelijk komt er een tijd dat je je stukken beter voelt en je niet meer hoeft te verdoezelen.

 17. 18 augustus 2018 / 16:36

  Ik herken het van mijn zus. Mensen hebben al snel een oordeel over je klaar en weten vaak precies wat je moet doen doordat ze dokter gaan spelen. Ik kan heel goed je frustratie begrijpen. Goed dat je hier over druft te schrijven.

 18. Tania
  18 augustus 2018 / 17:19

  Ik vind het erg dat mensen zo snel oordelen en snap zeker dat dit enorm frustrerend kan zijn.

 19. 18 augustus 2018 / 17:21

  Wat lijkt me dat rot om je constant niet lekker te voelen en dan ook nog geen begrip krijgen uit je omgeving. Ik hoop dat je je in de toekomst toch beter gaat voelen!

 20. 18 augustus 2018 / 18:38

  Zelf Bipolair en dus ook niet zichtbaar ziek. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat mensen ziek zijn linken aan er ziek uit zien. Waarschijnlijk zijn er meer zieken bij wie je het NIET ziet als wel en verder kennen we allemaal wel iemand met een chronische ziekte. Verwonderlijk dus, dergelijke reacties. Maar ik moet mezelf afvragen of ik het misschien zelf ook niet onbewust doe. Ik weet niet en hoop van niet maar zeker ben ik er niet van. Want als al die andere mensen het doen, is de kans statische gezien groter dat ik me er ook schuldig aan maak dan niet. Dus mensen, het spijt me oprecht en het is zeker niet mijn bedoeling iemand te kwetsten.

 21. Prya
  18 augustus 2018 / 19:41

  Mooi geschreven. Het lijkt me heel frustrerend om het gevoel te hebben dat je je moet verdedigen.

 22. 19 augustus 2018 / 06:47

  mensen hebben makkelijk een oordeel, en ze hebben nog makkelijker advies, waar je helemaal niet om gevraagd hebt! Goed dat je er eerlijk over schrijft

 23. Nicole Orriëns
  19 augustus 2018 / 07:06

  Wat me leuk lijkt is een post met dingen die mensen wel mogen zeggen : ) Dat zou ik heel behulpzaam vinden. En ik denk dat veel mensen dat handig vinden.

  • 19 augustus 2018 / 09:39

   Wat een leuk idee! Ik ga een lijstje maken en die binnenkort op mijn Blog plaatsen. Dankjewel!
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 24. 19 augustus 2018 / 10:18

  Mensen zien niet altijd wat er onder dat masker zit…
  Welke koffer we met ons meedragen… De last en de ervaringen.
  Een geluk dat er nog mensen zijn die wel nog begrip hebben!
  Ik geloof dat je alleen in de ogen het diepste van iemand kan zien…

  • 19 augustus 2018 / 10:49

   Wat Lief dat je op mijn blog reageert! Wat een mooie woorden. Je kunt inderdaad alleen door heel goed naar iemand te kijken zien wat er echt aan de hand is maar geld dat niet voor alles? Alleen als je heel goed kijkt zie je wat er speelt en wat er aan de hand is.
   Liefs,
   Yousra Yasmine

 25. 22 augustus 2018 / 14:06

  Liever ziek zijn en meekunnen met de rest, met de flow (zoals bij jou) dan ziek zijn en beperkt zijn in je doen. Maar daar heeft niemand natuurlijk vat op!

 26. anneke de jong
  24 augustus 2018 / 17:04

  Wat naar moet het zijn om je te moeten verdedigen wanneer iemand zegt dat je er toch goed uitziet terwijl jij je ziek voelt. Ik wens je kracht toe om daar positief mee om te blijven gaan.

 27. 22 oktober 2018 / 21:53

  Ja meid we leven in een gekke wereld. Als je er leuk uitziet en goed uitziet denkt men gelijk o dat gaat goed met haar, maar men vergeet dat achter dit alles het wel minder kan gaan
  En hebben we een emmertje met bagage

 28. 23 oktober 2018 / 10:24

  Heel herkenbaar. Mensen verwachten dat je er soort van als een gnoom uitziet, want anders “heb je niks”. Heel lastig is dat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *