Als een chronische ziekte alles op de kop zet (Gastblog)

Gastblog op Yousra-Yasmine.nl

Op mijn blog schrijf ik vaak over mijzelf. Vandaag wil ik iemand anders met een chronische ziekte aan het woord laten. Waar loopt zij tegen aan en hoe gaat zij om met haar chronische ziekte? Vandaag de super leuke gastblog van Lisa van crohn-ik.nl

Stel jezelf even voor

Hoi, ik mag vandaag een gastblog schrijven en ik voel mij vereerd! Ik ben Lisa, 27 jaar en ik woon samen met mijn lieve vriend Rob en onze hond Luna. Wij zijn al ruim zeven jaar bij elkaar en sinds een jaar verloofd. Volgend jaar mei gaan wij trouwen, dus nu volop bezig met de voorbereidingen!

Wat heb je precies?

Ik heb sinds april 2013 de diagnose ziekte van Crohn, een chronische aandoening die ontstekingen veroorzaakt in het spijsverteringskanaal. Bij mij zitten de ontstekingen vooral in mijn dikke darm en ook verspreid in de dunne darm. In 2012 kreeg ik de eerste klachten, ik had last van aanhoudende diarree, buikpijn en ik was erg moe. Ik had dat jaar een operatie aan mijn rug gehad en ik dacht dat ik gewoon een ziekenhuisbacterie had opgelopen. Eigenlijk pas na een jaar ben ik naar de huisarts gegaan met mijn klachten, na aandringen van mijn ouders. De huisarts regelde meteen een uitgebreid bloedonderzoek. Toen de uitslag bekend was, gingen de alarmbellen bij haar af. Ik had flink wat vitaminen te kort en mijn ontstekingswaarde waren verhoogd. Ik moest met redelijke spoed naar een maag-darm-lever-arts (mdl-arts) voor verdere onderzoeken.  De huisarts had geregeld dat ik binnen twee weken in het ziekenhuis terecht kon.

Met de verwijzing op zak, ging ik naar mijn eerste afspraak in het ziekenhuis. Het balletje ging snel rollen. Er werd opnieuw bloed afgenomen, ik moest ontlasting inleveren om parasieten en bacteriën uit te sluiten en er werd een kijkonderzoek gepland. Toen alle uitslagen bekend waren was het duidelijk, ik heb de ziekte van Crohn. Ik begon meteen met medicijnen en even later volgde al snel de eerste ziekenhuisopname. Beetje beduusd van alles, en ook een beetje onwetende wat het precies allemaal inhield, ging ik gewoon stug door met mijn leven. Ik was net bezig met afstuderen met mijn hbo opleiding SPH, ik deed veel invalwerk op mijn oude stageplek, dus er was geen tijd om ziek te zijn. Ik probeerde het zoveel mogelijk te negeren en ik zat, achteraf gezien, duidelijk in de ontkenningsfase.

Omgaan met een ziekte

Nu, vijf jaar later, weet ik helaas wel beter dat ik het ziek zijn niet kan negeren. Het is een onderdeel van mijn leven en dat moet ik toch echt accepteren. Momenteel gaat het ook echt niet lekker, de ziekte van Crohn is erg actief en dit jaar is al best heftig geweest met een lange ziekenhuisopname en een angst wat steeds dichterbij komt. Ik heb in de loop der jaren alle medicijnen al gehad en momenteel probeer ik het laatste medicijn wat er is voor mij. Hopelijk gaat dit dan wel een keer aanslaan, maar ik moet nog even geduld hebben want het kan drie maanden duren voordat je er wat van merkt. En die onzekerheid en onduidelijkheid maakt het lastig.

Ik probeer van dag tot dag te leven, niet te veel zorgen maken om de toekomst. Ik probeer het leven positief te bekijken, genietend van de kleine dingen in het leven. Dingen die voor gezonde mensen vanzelfsprekend zijn, zoals een douche nemen of de hond uitlaten, zijn voor mij niet meer zo vanzelfsprekend en ik ben dan ook dankbaar als dat soort dingen mij wel lukken. Werken zit er voor mij voorlopig even niet in en daarom ben ik vorig jaar maart een eigen blog begonnen. Mijn uitlaatklep, want met schrijven kan ik mijn ei kwijt. Door mijn verhaal te delen hoop ik dat er meer bekendheid komt rondom de ziekte van Crohn.  En mijn doel is ook om anderen lotgenoten te helpen, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn in hun strijd tegen de ziekte.

Wat is je advies voor anderen die ook chronisch ziek zijn?

Ik wil graag iedereen meegeven dat je vooral moet genieten en leef! Je leeft maar één keer, dus maak er wat van. Doe de dingen die je graag wilt doen en volg je eigen gevoel, want die heeft altijd gelijk. Laat je niet beïnvloeden door oordelen van anderen, jij weet wat het beste voor jezelf is. Laat je niet beperken door het ziek zijn, maar probeer in mogelijkheden te denken. Je bent niet de ziekte, het is een onderdeel van je leven.

Jeetje wat een heftig verhaal! Ik vind het super knap dat je hier zo open en eerlijk over schrijft op je blog!

Bedankt voor het schrijven van een gastblog!

Liefs,

Yousra Yasmine

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Meer lezen van Lisa?

Blog: http://www.crohn-ik.nl/

Instagram: chrohn en ik

Facebook: chrohnenik

Delen:

7 Reacties

 1. 26 september 2018 / 09:22

  Mooie adviezen en zo waar. De ziekte van Crohn is een hele moeilijke en zware ziekte en ik snap dat het hele spontane en vanzelfsprekende er af is.

 2. 27 september 2018 / 08:41

  Wat een heftig verhaal.. Knap dat je er zo over praat Lisa.

 3. 27 september 2018 / 16:02

  Mooi dat je anderen de kans geeft om iets te vertellen over hun chronische ziekte. Mijn tante heeft de ziekte van Crohn, zij heeft al meerdere operaties gehad hierdoor.

 4. Naomi
  1 oktober 2018 / 15:11

  Knap dat je er zo over kan praten ik vind het een heftig verhaal

 5. 4 oktober 2018 / 20:57

  Dank jullie wel allemaal voor de lieve reacties! Dat doet mij goed!
  Liefs, Lisa

 6. 18 oktober 2018 / 21:37

  Het chronisch ziek zijn is Heel vervelend. Maar je kan inderdaad niet onderuit helaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *