Houd jij van een lijf dat niet perfect is? #bodypositivity

Houd jij van een lijf dat niet perfect is? #bodypositivity

Houden van een lijf dat niet perfect is. Sinds ik ziek ben geworden is mijn lijf ontzettend veel veranderd en hiermee verre van perfect geworden. Ben ik hierdoor ongelukkig en verdrietig geworden? Absoluut niet! Mede dankzij de body positivity beweging.

Body positivity

De laatste jaren heeft iedereen het over body positivity. Ik vind het zo ontzettend mooi dat er nu zo veel mensen in verschillende maten opstaan en houden van hun lijf. Als jij jezelf mooi vindt als je in de spiegel kijkt of je nu 50 of 150 kilo weegt maakt voor mij niks uit als jij maar gelukkig bent!

Body positivity betekend letterlijk: ”Afgelopen jaar werd body positivity een belangrijke beweging op sociale media. De boodschap: Houd van je lijf en van je figuur, ongeacht je gewicht!

De afgelopen week is er in ”blogland” veel te doen over body positivity Iemand vond namelijk dat body positivity enkel overgewicht verheerlijkt (onzin als je het mij vraagt). Als reactie daarop heeft Malou er een prachtig stuk over geschreven (Klik hier om haar artikel te lezen). Echt een aanrader om even te lezen!

Mijns inziens verheerlijkt body positivity absoluut geen overgewicht. Het verheerlijkt enkel dat je van je lijf moet houden, ongeacht je gewicht, lengte of huidskleur. Persoonlijk vind ik dat een heel goed statement is. Ik vind namelijk dat iedereen gelukkig moet zijn met zichzelf en moet houden van zijn of haar lichaam!

Houden van een lijf dat niet perfect is

Houden van je lijf. Ook ik houd ontzettend veel van mijn lijf. Mijn moeder leerde mij altijd om te houden van je lijf en om te kijken naar de dingen die je lijf je heeft gebracht en om vooral niet te kijken naar alle gebreken en imperfecties. Ik ben ontzettend dankbaar voor de dingen die mijn lijf kan. Zonder mijn lijf was ik nooit zo ver gekomen, want met dit lijf ben ik 18 jaar geworden, heb ik gereisd en heb ik mijn diploma’s gehaald.

Maar dit lijf heeft mij ook heel erg ziek gemaakt en mij min of meer in de steek gelaten. Het voelt soms zo dubbel. Lieve ziekte, ik haat je vanuit de grond van mijn hart en tegelijk heb ik je lief, omdat je onderdeel bent van mij. Houden van een lijf wat je zo ontzettend ziek maakt dat je bijna niet meer uit bed kunt komen van de pijn is lastig. Aan de ene kant vervloek ik mijn lijf, omdat het mij zo ziek maakt en aan de andere kant hou ik van mijn lijf, omdat mijn lijf een onderdeel van mij is.

Lieve ziekte, ik haat je vanuit de grond van mijn hart en tegelijk heb ik je lief, omdat je onderdeel bent van mij.

Denk alsjeblieft niet dat ik niet mijn onzekerheden heb. Ik ben dodelijk onzeker over alles. Ben ik niet te klein? Zal ik make-up dragen, zodat ik er minder ziek uitzie vandaag? Moet ik afvallen? Maar op het moment dat je ziek bent, worden al die dingen zo onbelangrijk. Het enige wat telt is je gezondheid en niet het getal op de weegschaal, mijn lengte of mijn uiterlijk. Op dit moment wil ik niks liever dan beter worden. Ik hoef niet zo nodig vijf kilo af te vallen. Het is zo onbelangrijk hoeveel ik weeg of hoe lang ik ben. Het enige wat belangrijk is, is mijn gezondheid.

Ik ben een perfectionist in hart en nieren. Alles moet perfect zijn, dingen moeten tot in de puntjes geregisseerd zijn en ik geniet pas als iedereen om mij heen gelukkig is. Nu zijn er ook factoren die je zelf niet in de hand hebt. Een daarvan in je gezondheid. En laat dat nou net het ding zijn wat ik niet in de hand heb. Ik ben al jaren ziek.

Alles is anders

Sinds ik ziek ben is er veel veranderd. Ik heb overal pijn, ben constant misselijk en ik ziek alles wazig. Door de constante pijn kan ik nauwelijks meer sporten. Je begrijpt dat je lijf er dan anders uit gaat zien. Niet lelijk maar anders. Nu zou ik heel erg boos kunnen zijn op mijn spieren, omdat ze elke dag extreem veel pijn doen. Ik kan elke dag boos zijn op mijn ogen, omdat ik alles wazig zie en ik de dingen die ik graag deed niet meer kan doen.

Soms ben ik ook heel erg boos. Boos op de dingen die er niet meer zijn en boos op de dingen die ik niet meer kan. Maar wat bereik ik met die boosheid? Verdwijnen mijn klachten doordat ik uren boos ben op mijn lijf? Néé, helaas niet. Uiteraard mag ik boos zijn op een lijf dat het niet meer doet. Boos zijn is niet per definitie slecht, maar in deze situatie schiet ik er niks mee op. In plaats daarvan probeer ik trots te zijn op alles wat ik wel kan.

Lange tijd heb ik aan mijzelf getwijfeld, omdat dit niet is zoals mijn leven er nu uit moet zien. Ik heb dan ook veel gehad aan al die mensen die bezig zijn met body positivity. Zo geniet ik volop van mensen die zichzelf omarmen en lief hebben om wie ze zijn. Ik heb genoeg redenen om boos te zijn op mijn lijf maar er zijn nog genoeg redenen om van mijn lijf te houden en ondanks dat mijn lijf mij heel erg ziek maakt, houd ik ontzettend veel van mijn lijf!

Lieve iedereen,

Hou van je lijf, ongeacht je gewicht, kledingmaat of lichaamsvorm! Houd van je lijf, omdat iedere stap die je zet, zet je met je lijf! Laten we alsjeblieft stoppen met het aanprijzen van diëten en het sporten voor je perfecte bikini body. Je bent namelijk al prachtig! Je hoeft niet nog vijf kilo af te vallen (of aan te komen) om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn begint bij je hart en niet bij je gewicht. Laten we ophouden met elkaar afkraken of om lelijke dingen te zeggen. Vertel elkaar liever iets leuks. 

Wees blij met jezelf, want jij bent degene die je eigen stem hoort in je hoofd als je ’s avonds alleen in bed ligt. Laat die stem alsjeblieft lieve dingen zeggen! Zo kunnen we samen de wereld een stukje mooier maken! 

Ps. volg je mij al op Instagram? Daar geef ik jou een inkijkje in mijn leven door middel van foto’s. Ik zou het leuk vinden om elkaar daar te volgen!

Delen:

7 Reacties

 1. Debby
  22 juli 2019 / 13:16

  Het belangrijkste is dat je je lekker voelt in je eigen lijf…. Laat de rest dan maar praten…..

 2. 22 juli 2019 / 13:28

  Ik vond het artikel ecjt niet kunnen. Ik was morbide obesity. Dit kwam doordat ik voor ziekte aangekomen ben door de medicijnen gebruikte. Maar vind iedereen mooi en mag gelukkig met, zichzelf zijn hoe ze zijn.

 3. 22 juli 2019 / 14:46

  Mooi geschreven. Iedereen is mooi op zijn/haar eigen manier! Ik heb een boekje met positieve affirmaties over self-love. Dat helpt heel goed om meer van jezelf te houden. Heel vaak tegen jezelf in de spiegel zeggen dat je mooi bent en dat je het het waard bent.

  Ik was namelijk ook wel vaak onzeker en dat is zeker nu een stuk minder geworden.

  Bettie

 4. 23 juli 2019 / 13:47

  Yayy, super goed artikel! En heel lief dat je mijn artikel hebt genoemd! Ik hou echt van de body positivity beweging, en ik vind je prachtig!

 5. Manon Ruitenberg
  23 juli 2019 / 16:55

  Moedig artikel!

 6. 14 september 2019 / 07:44

  je moeder is duidelijk een hele slimme dame!
  Ik ben zelf een jaar zwaar ziek geweest en ging er heel anders uit zien. Ik vond dat wel moeilijk. Het was heel dubbel, omdat ik mezelf bijna niet meer herkende. Ik probeerde wel positief te zijn, dat mijn lijf het toch maar mooi deed, dat volhouden, maar ik geef toe dat het vaak lastig was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *