Ik doe niet alsof ik ziek ben, ik doe alsof ik beter ben

Ik doe niet alsof ik ziek ben, ik doe alsof ik beter ben

Sinds ik ziek ben zijn er zo veel dingen die anders zijn. Dingen die ik niet meer kan of dingen die ik nu op een andere manier moet doen. Toch kan ik er soms met mijn hoofd niet bij. Hoe kan het dat er dingen zijn die ik eerder met gemak deed maar nu heel veel moeite en energie kosten. Ik doe niet alsof ik ziek ben, ik doe alsof ik beter ben.

Dingen zijn veranderd

Sinds ik drie jaar geleden ziek ben geworden is er veel veranderd. Er zijn zo veel dingen anders dan vroeger. Ik vind het zo frustrerend en lastig om te zien dat er dingen zijn die ik echt niet meer kan of dat er dingen zijn die ik anders moet aanpakken. Dingen die ik vroeger zonder moeite kon doen, kan ik nu niet meer (of met heel veel moeite).

Ergens ben ik in mijn hoofd nog steeds de persoon die ik was voordat ik ziek ben geworden. Eigenlijk best logisch, want je wordt niet opeens een compleet ander persoon op het moment dat je ziek bent. Toch ben ik veranderd, in de zin dat er dingen zijn die ik eerder met gemak kon en nu niet meer kan. Dat vind ik eerlijk gezegd best frustrerend en lastig. Ik kon deze dingen eerder wel en nu niet meer, waarom dan?

Wat ik vroeger kon

Telkens bedenk ik mij: ”Ik kon dit eerder wel, waarom kan het nu dan niet meer?” Hierdoor komt het vaak voor dat ik (spreekwoordelijk gezien natuurlijk) keihard op mijn bek ga. Hartstikke stom  maar het is heel erg lastig om te accepteren dat er dingen zijn die simpelweg niet meer kunnen.

Neem als voorbeeld woordjes leren. Vroeger was dat iets relatief simpels waar ik vrij snel mee klaar was. Nu is dat simpele iets veranderd in iets waar ik uren mee bezig ben om vervolgens de helft na een half uur te zijn vergeten. In mijn hoofd ben ik nog steeds degene die die woordjes hartstikke snel en effectief kan leren maar in werkelijkheid ben ik veranderd.

Vooral qua planning is (dit voorbeeld) lastig, omdat ik in mijn planning rekening hou met het feit dat ik snel woordjes kan leren. Als ik er dan eenmaal mee bezig ben dan kom ik er elke keer achter dat ik er meer tijd mee kwijt ben dan dat ik van tevoren had bedacht, waardoor mijn hele planning in de soep loopt. In mijn hoofd doe ik dus niet alsof ik ziek ben maar doe ik juist alsof ik beter ben.

Accepteren

In mijn hoofd ben ik degene die ik was voordat ik ziek ben en daar handel ik in vele gevallen ook naar. Rationeel gezien weet ik dat er veel dingen zijn die er op dit moment voor zorgen dat ik dingen niet meer (of minder makkelijk) kan. Toch zegt mijn gevoel nog steeds: ”Je kon dit vroeger wel, waarom nu niet meer?” Het is en blijft het lastig om te erkennen dat je veranderd bent en dat je dingen niet zo goed kan als vroeger.

Accepteren is sowieso iets heel erg lastigs, want wanneer heb je iets geaccepteerd? Accepteer  je iets op het moment dat je er mee om wilt leren gaan of accepteer je iets op het moment dat je je erbij neerlegt dat dingen echt niet meer kunnen.

Eerlijk gezegd wil ik namelijk niet accepteren dat ik ziek ben. Maar er constant tegen blijven vechten (en over je grenzen gaan) is ook weer zo wat. Misschien wil ik nooit accepteren dat er dingen zijn die ik niet meer kan. Nog altijd hoop ik dat mijn ziek zijn tijdelijk is en dat er (het liefst zo snel mogelijk) een betere tijd aankomt waarbij ik alles kan doen wat ik wil.

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

12 Reacties

 1. 27 februari 2019 / 11:24

  Het lijkt me ook hartstikke moeilijk om dat te accepteren. Het is tenslotte iets wat je is overkomen en waar je niet zelf voor koos.

 2. Jessie | Business Blog School
  27 februari 2019 / 11:46

  Accepteren zag ikzelf ook lange tijd als ‘je er bij neerleggen’. Maar jeetje, wat kost vechten een berg (negatieve) energie. Nu zie ik acceptatie als het erkennen dat er dingen buiten je invloed liggen die ervoor zorgen dat je bepaalde dingen op een andere manier moet doen. Welkom inventiviteit! Want is er geen rechte weg van a naar b, dan kom ik er met een omweggetje toch wel. Sterkte!

 3. 27 februari 2019 / 12:28

  Vervelend dat je veel dongen niet meer kan of ander moet doen. Snap je helemaal ziek zijn wil niemand

 4. 27 februari 2019 / 13:42

  Ik denk dat wie je bent niet veranderd door ziektes etc. Iemand die bijvoorbeeld opeens beide armen en benen zou verliezen heeft nog steeds zelfde persoonlijkheid. Maar wellicht dat je nu wel andere kanten van jezelf leert kennen.

 5. Laura
  27 februari 2019 / 14:28

  Ik vind accepteren heel lastig. Helemaal omdat de ene dag beter gaat dan de andere dag.

 6. 28 februari 2019 / 05:45

  Kan me voorstellen dat het lastig is om te accepteren omdat het vaak lastig is dus hopelijk is het inderdaad tijdelijk.

 7. 28 februari 2019 / 12:00

  Acceptatie is enorm moeilijk en jij wordt hier al op zo’n jonge leeftijd mee geconfronteerd. Het zal je uiteindelijk vormen tot een sterke vrouw. Geef het tijd. En richt je op de dingen die je wel kan. Op de talenten die je hebt en wellicht onontdekte talenten die je nog aan kan boren. Die geven doorgaans meer energie dan ze kosten.

 8. 28 februari 2019 / 12:39

  Ik begrijp heel goed dat het moeilijk is om te accepteren dat sommige dingen niet meer lukken.

 9. Marieke
  5 maart 2019 / 11:58

  Ik kan het mij voorstellen dat het lastig is om te accepteren. Sterkte.

 10. 7 maart 2019 / 10:38

  Ik kan het mij voorstellen dat het moeilijk is. Ik begrijp heel goed, dat soms heb ik zelf ook meegemaakt. Heel veel sterkte!

 11. 20 maart 2019 / 10:07

  Probeer het accepteren niet te zien als opgeven/niet meer vechten. Accepteren van de ziekte betekent meer dat je een manier vind om er mee om te gaan. Zo te zien ben je daar al een heel stuk mee op weg. Positief ❤

 12. 20 maart 2019 / 12:31

  Sterk! Hele mooie en overzichtelijke site heb je ook! Ga zo door!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *