In iedere traan van verdriet schuit een mooie herinnering

In iedere traan van verdriet schuilt een mooie herinneringIk had dit jaar nooit willen missen, want in iedere traan van verdriet schuilt een mooie herinnering. Het schooljaar is voorbij of eigenlijk bijna voorbij. Over drie weken beginnen de examens pas maar mijn echte lesweken zijn voorbij. Voor mij was dit jaar een heel gek jaar mede, omdat ik ziek ben geworden en veel van school gemist heb.

Dankjewel

Lieve leraar,

Bedankt. Bedankt voor alles. Woorden kunnen niet omschrijven hoe dankbaar ik ben voor jullie steun en support van de afgelopen jaren. Toch ga ik een poging wagen om mijn dankbaarheid onder woorden te brengen.

Afgelopen jaar was een van de lastigste jaren ooit. Ik was ziek en werd steeds zieker, terwijl de artsen eigenlijk niet echt iets voor mij konden doen. Daarnaast kwam ik steeds minder naar school toe en was hartstikke bang dat ik het jaar niet zou halen.

Ik vind het bewonderenswaardig dat jullie allemaal stuk voor stuk de tijd namen om mij te helpen. Ik was vaak te ziek om naar school te komen en om de hele dag in de les te zitten. Hierdoor namen jullie de tijd om mij een op een uitleg te geven. Dat bewonder ik, omdat jullie het niet hoefde te doen. Nergens in jullie contract stond dat jullie in je vrije tijd een ziek meisje moesten helpen met haar schoolwerk. Toch namen jullie stuk voor stuk de tijd om alle dingen die ik gemist had (opnieuw) uit te leggen. Er was op school niet een leraar die niet bereid was om mij te helpen.

Geen moeite was jullie te veel. Ik kreeg jullie telefoonnummer en jullie drukte mij op het hart dat ik altijd mocht bellen als er iets was. Zodra ik een mail stuurde kreeg ik vrijwel direct antwoord. Zodra er een probleem was maakte jullie altijd tijd vrij om met mij te praten.

Ziek zijn zonder schaamte

Op school kom je om te leren maar naast alle dingen die ik uit de schoolboeken geleerd heb, heb ik ook iets anders belangrijks van een van mijn leraren geleerd: om eerlijk en open te zijn over je ziekte.

Lange tijd voelde ik mij enorm opgelaten vanwege het feit dat ik ziek was (en er geen diagnose gevonden kon worden, daarom verzweeg ik het feit dat ik ziek was net zo lang totdat ik niet meer anders kon. Ik dacht namelijk dat ik door mijn ziekte minder leuk zou zijn maar dat is natuurlijk hartstikke onzinnig, want naast mijn ziekte ben ik ook nog gewoon mijzelf.

Vorig jaar kreeg ik een leraar die zelf ook ziek was. Hierdoor had ik het gevoel dat hij heel goed begreep wat ik mee maakte. Toen hij vertelde dat hij ziek was had hij mijn aandacht en toen je in een klas vol 16 jarigen vertelde welke ziekte je precies had, had je mijn bewondering. Nooit heb ik tegen je durven zeggen hoeveel bewondering ik voor je heb. Met open mond heb ik geluisterd naar je verhaal en het feit dat je zo open vertelde wat je had kweekte nog meer bewondering bij mij. Je verhaal heeft mij aan het denken gezet.

Zo moet in het de volgende keer ook aanpakken. Lange tijd heb ik er ever na gedacht maar uiteindelijk kwam ik tot het besef dat praten over je ziekte je meer oplevert dan erover zwijgen.

In iedere traan van verdriet schuilt een mooie herinnering

Ik geloof in het lot. Alle dingen gebeuren met een reden en niets gebeurt voor niks. Ik denk dat ik onwijs dankbaar mag zijn dat ik zo veel lieve mensen om mij heen heb kunnen verzamelen.

Uit alles wat de afgelopen jaren een obstakel geworden is, is school nooit een probleem geworden. Nooit maar dan ook echt nooit hebben jullie mij het gevoel gegeven mij niet te geloven of mij niet te willen helpen.

Waarschijnlijk is het voor jullie de normaalste zaak van de wereld om te doen zoals jullie deden maar voor mij maakten jullie het verschil. Natuurlijk maakt niet elke gebeurtenis of elke ontmoeting evenveel indruk. In de afgelopen jaren heb ik op school zoveel lieve mensen leren kennen die de negatieve gebeurtenissen in mijn leven wat draaglijker hebben gemaakt. Hier past alleen een hele diepe buiging en oneindig veel dankbaarheid want in iedere traan van verdriet schuilt een mooie herinnering!

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

6 Reacties

 1. G. leferink
  15 april 2019 / 15:41

  Dag Yousra,

  Wat een mooie, lieve tekst. Een mooie uitdrukking in onze taal luidt: “Wie goed doet, goed ontmoet.” Dat betekent zoiets als: wie goed is voor een ander, krijgt zelf veel goeds van die ander terug. Dat je veel hulp van je leraren hebt gekregen, heb je dus mede aan jezelf te danken. Jij verdiende die hulp! Ik hoop dat je over enige tijd weer kerngezond bent en dat je een fijn en lang leven tegemoet gaat.

  Hartelijke groet,

  Gerrit Leferink

 2. Evn
  16 april 2019 / 15:36

  Hoi Yousra,

  Mooi geschreven!

  We hebben je graag geholpen. Je was helaas regelmatig afwezig, maar ik wist dat je heel erg je best deed. Je hebt je nooit achter je ziekte verscholen. En leerlingen die hun best doen, daar doe je graag een stapje extra voor.

  Voor de komende weken wens ik je heel veel succes. Je bent een kanjer!

  Eric Even

 3. Iris
  16 april 2019 / 22:54

  Super mooi geschreven Yousra!

  X Iris

 4. Harrold Hamberg
  17 april 2019 / 14:00

  Hoi Yousra,

  Wat een goed gevoel geeft het om in zulke prachtige woorden te horen dat je iets voor iemand betekent. Jij hebt een hele pittige tijd achter de rug en je zal nog wel een paar hobbels moeten gaan nemen in jouw leven. Jouw doorzettingsvermogen zal jou ook hier overheen helpen.
  Jij bent wel ziek, maar jij bent niet jou ziekte.

  Ik wens jou alle goeds voor de toekomst.

  Harrold Hamberg

 5. Jan Marten Hoogebeen
  17 april 2019 / 14:19

  Dag Yousra,

  Wat goed van je dat je zo open en eerlijk je verhaal deelt!
  We weten natuurlijk allemaal dat het zwaar was het afgelopen examenjaar. Desondanks probeerde je waar je kon aanwezig te zijn, zelfs nog op de late dinsdagmiddag bij Saxion voor de masterclass.
  En wat een keurig verzorgd werk leverde je altijd in! Daar kan menig ander nog wel iets van leren…

  Ik wens je heel veel succes de komende weken en ik hoop dat je zo snel mogelijk weer in goede gezondheid verkeert

 6. Anneke
  10 mei 2019 / 11:36

  Hoi Yousra

  Bedankt dat je ook mij op de hoogte hebt gesteld van je Blog. Ik vond het fijn om je mentor te mogen zijn in de 4e klas. Ik vind het erg knap hoe je omgaat met je ziekte en hoe je op deze site alles deelt met anderen. Je bent een doorzetter, je komt er wel! Ik wens je het allerbeste toe voor de toekomst.

  Anneke Nicolai

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *