”Toen wist ik dat ik ziek was”

''Toen wist ik dat ik ziek was''

Ziek zonder ziekte? Dat is iets dat je niet zo vaak hoort. Toch is het voor mij iets waar ik elke dag mee geconfronteerd word. Welke klachten heb ik en wat houd ziek zijn zonder ziekte eigenlijk in?

Regelmatig krijg ik de vraag; zeg, wat heb je eigenlijk?. Die vraag vind ik hartstikke begrijpelijk, omdat dit nogal een aparte situatie is. Dit artikel heb ik een half jaar geleden geschreven en in die tussentijd is er veel veranderd. Daarom dacht ik, ik schrijf een vernieuwde versie.

”Hoe het allemaal begon”

Zoals velen van jullie weten is mijn ziek zijn begonnen met misselijkheid. Ik werd op een dag wakker en was onwijs misselijk. Doordat de misselijkheid zo onwijs lang aan bleef houden zorgde dit ook voor onwijze vermoeidheid. Geloof me, als je 24 uur per dag misselijk bent en niet meer kan slapen van de misselijkheid dan wordt je echt extreem vermoeid.

Tot nu toe leken de klachten nog op een simpel griepje of een iets langer aanhoudende vermoeidheid. Langzamerhand kwamen er steeds meer klachten bij. Zo was ik enkele maanden (nadat de misselijkheid begonnen was) op examenreis met school. Toen we door London liepen werd de wereld opeens wazig. Overal waar ik keek was alles wazig. Nog nooit heb ik me zo ellendig gevoeld als toen. Ik was hartstikke ver van huis en ik voelde me heel erg ziek. Gelukkig was iedereen van school heel erg lief en behulpzaam maar ziek zijn is nooit fijn, al helemaal niet als je ver van huis bent.

Naar de dokter

Toen de misselijkheid er net was (enkele weken) besloten mijn ouders om samen met mij naar de huisarts te gaan. Ik zocht op dat moment niet echt iets achter de vermoeidheid en misselijkheid, omdat ik dacht dat het misschien kon komen doordat ik moe was of een beetje te veel gedaan had. Helaas bleek er meer aan de hand te zijn dan dat we vooraf hadden bedacht, omdat de klachten niet meer verdwenen! Dat was denk ik het moment dat ik bedacht dat ik wel een beetje ziek was. Of dat ik in ieder geval door had dat er meer aan de hand was dan dat ik in eerste instantie dacht.

Nu de klachten niet verdwenen en eigenlijk steeds erger werden kregen we een doorverwijzing naar de kinderarts. Hier heb ik allemaal onderzoeken gehad, zoals een MRI scan, kijkoperatie, bloedprikken en meer. Helaas kwam daar tot nu toe nog niks uit wat wees op een diagnose. Wel waren er telkens dingen die afweken tijdens bloedonderzoek dus dat is zeker een aanknopingspunt om op door te zoeken.

Geduld is een schone zaak

Hoe langer de klachten bleven hoe moedelozer ik werd, want als je lange tijd klachten hebt duurt het ook vrij lang voordat de klachten weer verdwenen zijn. Het stomme is ook dat er nog elke keer verschillende klachten bij komen. Elke keer ben je gewend aan een soort routine waarmee alle bestaande klachten dragelijk worden en dan komt er iets nieuws bij waardoor je een hele nieuwe routine moet bedenken. Hartstikke lastig dat je steeds moet schakelen met alle nieuwe klachten.

Sinds een jaar heb ik extreme spierpijn gekregen. Een pijn die te vergelijken is met de spierpijn die je hebt na een dagje te intensief sporten. Iedere keer dat je beweegt ben je je bewust van alle spieren in je lijf, omdat je zulke erge spierpijn hebt. Op een gegeven moment was aankleden een opgave omdat mijn arm omhoog tillen te veel pijn deed. Slapen ging ook niet meer, omdat in bed liggen ook pijn deed. Eigenlijk alles deed pijn, omdat je natuurlijk overal spieren hebt ik je lijf (best logisch eigenlijk)

Voor deze spierpijn heb ik nu allerlei verschillende pijnstillers geprobeerd en het verzacht de pijn wel iets maar de pijn verdwijnt nooit helemaal. We zijn nog steeds op zoek naar een oplossing voor deze klachten maar als het goed is hebben we eindelijk een oplossing gevonden. Benieuwd wat deze oplossing is? Lees dan aan het eind van de week deel twee.

Aan het eind van de week komt namelijk deel twee van dit verhaal online!

Ps. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram Daar deel ik regelmatig updates over wat ik doe, waar ik ben en natuurlijk deel ik leuke leuke foto’s!

Delen:

7 Reacties

 1. 30 maart 2019 / 20:21

  Oh, ik hoop voor je dat er nu inderdaad een oplossing voor de spierpijn is. Het lijkt me vreselijk uitputtend om altijd maar pijn te hebben. Sterkte.

 2. 31 maart 2019 / 20:46

  Nou, Yousra, ik lees nu pas je blog. Wat een verhaal, wat een narigheid. Het lijkt wel op de ziekte van Lyme, de beschrijvingen die je doet. Maar dat zal vast al uitgesloten zijn, want dat is een betrekkelijk bekende ziekte. Ik wens je sterkte, en ik hoop wel, dat je volgende week beter nieuws hebt! gr. Jeannet

 3. 31 maart 2019 / 22:02

  Jee, wat heftig om zulke klachten te hebben. Ik ben 9 maanden strontmisselijk geweest tijdens mijn zwangerschap en dat vond ik al heel heftig. Fijn dat er een oplossing gevonden is. Ik ben benieuwd.

 4. Jouvence.nl
  1 april 2019 / 17:59

  Ik hoop dat ze uiteindelijk met een diagnose komen. Ik heb zelf fibromyalgie & cvs en daar kan niks mee, daar moet ik mee leren leven en dat is heel zwaar. Wetende dat er geen oplossing/medicijn is.

 5. 4 april 2019 / 10:54

  Hier ook zon, de onzichtbare ziekte, enfin, ik ben er dik door, maar dan denkt iedereen weer dat dat door eten komt… Verschikkelijk vind ik dat, alsof je je steeds moet gaan verantwoorden….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *